Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mgiełka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 7:42 pm Temat postu: pierwsze ruchy |
|
|
Witajcie
jestem w 1o tygodniu ciązy i nie mogie sie doczekac kiedy poczuje moje maleństwo. powiedzcie mi prosze kiedy bede mogła odczuc pierwsze ruchy mojego dzidziusia słyszałam że one sa prawie wogule niewyczuwalne i jest duże ryzyko że sie je poprostu przeoczy- czy to jest prawda?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 9:53 pm Temat postu: |
|
|
hejka to nieprawda ze nie wyczujesz...kobiety ktore rodza pierwszy raz maja moga mniej wyczuwac ruchy ale na 100% rozpoznasz je a pojawiaja sie ok 14-20 tygodnia, wiec juz niedlugo
po 2gim porodzie mozna juz wyczuc je nawet w 11 tc
PS- zazdroszcze z całego serducha...mmm _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mama Julki Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Ja pierwsze ruchy czulam w 16 tc faktycznie nie byly latwe do wyczucia.Nie wiedzialam co to takiego i poszlam do ginia,ona oznajmila ze to moje malenstwo sie porusza.Ciezko opisac to uczucie ale ja porownalabym to do takich babelkow w brzuchu,jakby mala rybka plywa mi w srodku,cos tak buzowalo(nie umiem dokladnie powiedziec jak to jest).W kazym razie powinnas to zauwazyc i poczuc.Trzymam kciuki za Ciebie i malenstwo. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aga xs Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Domyslam sie,ze jest to Twoja pierwsza ciaza,wiec na pierwsze ruchy jeszcze troszke musisz poczekac,bo przy pierwszej ciazy przewaznie troszke pozniej sie je odczuwa niz w przypadku kobiety ktora ma juz ciaze za soba.Wg lekarzy przy pierwszym dziecku ruchy sa odczuwlane ok 18-20 tyg,a przy nastepnym dziecku 16-18 tyg.Ja akuart poczulam ruchy bedac w 17 tyg czyli dosc wczesnie jak na pierwsze dziecko/tak mowili mi lekarze/,oczywiscie na poczatku nie sa to typowe ruchy,ale czuc,ze cos sie zaczyna dziac,ja mialam wrazenie jak by motyl mi wpadl do brzuszka i muskal skrzydelkami,a z kazdym dniem bylo to bardziej wyraziste,a z kazdym tygodniem przeobrazalo sie w typowe kopniaki,czesto nawet bolesne i bardzo widoczne przez skore brzucha/moje dziecko tak sie wiercilo,ze caly brzuch mi sie ruszal/.Tak wiec napewno tego nie przeoczysz,bo poprostu sie nie da.Zycze duzo zdrowka. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emi
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:05 am Temat postu: |
|
|
ja także poczułam swoje pierwsze ruchy w 17 tyg.to moje pierwsze dziecko:).a było to uczucie dziwne,mozna to pomylic z tzw przechodzeniem jedzenia.ale da sie rozpoznac.a teraz juz jestem w 30 tyg i dostaje kopniaki od swojej córeczki:) pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aga xs Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 3:36 pm Temat postu: |
|
|
No w 30 tyg to juz sa konkretne kopniaki.Duzo zdrowka dla Ciebie i dzidzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
annaa
|
Wysłany: Sro Lip 11, 2007 7:49 pm Temat postu: dzidzia |
|
|
Heh kazda kobieta inaczej odczowa ruchy dziecka i w roznych tygodniach...ja cos tam czulam..ale dopiero w 20 tygodniu byly to juz tak dosc wyczowalne ruchy ...teraz jestem w 25 tygodniu i coraz mocniej moja dzidzia kopie...a spac lubi pod moim serduszkiem:) Super uczucie jak sie wie ze nosi sie w sobie nowe zycie a ono sie jeszcze porusza:) Badz cierpliwa...niedlugo poczujesz swoje malenstwo:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Mandarynka
|
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszyskie mamuśki mam zaszcyt dołączyć do tego zacnego grona i jestem z tego powodu ogromnie szcześliwa...ponieważ to moja pierwsza ciąża nie zdawałam sobie sprawy z tego, że to takie niesamowite uczucie...nie do opisania...chodzę i ciągle się śmieje...dawno nie byłam tak rozpromieniona... pierwsze ruchy malenstwa odczulam w 16 tygodniu ciazy i az sie poplakalam... az chce sie zyc...ostatnimi czasy kazda wolna chwile spedzam w ----- przykro mi, ale nie prowadzimy reklam sklepów internetowych. emilka ---- i kupuje niezbedne rzeczy (lub powoli zaczynam planowac). wiem ze jest jeszcze troche czasu ale nie chcialabym zwlekac...nie umiem sie powstrzymac te zabawki, ubranka, wozki same do mnie mowia hehehehe :zdziwko: i nie moge sie im oprzec
Jejku juz nie moge sie doczekac daty 26 listopada kiedy to na swiat przyjdzie Amelka lub Łukaszek |
|
Powrót do góry |
|
|
|
szatynka240
|
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 4:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Zaczełam właśnie 16 tydzień ciąży. Dziś rano poczułam coś dziwnego w swoim brzuszku . Nie umiem tego opisać. Zastanawiam się czy to przypadkiem moja dzidzia nie daje znać o sobie . Jak to prawidłowo rozpoznać?
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 4:56 pm Temat postu: |
|
|
chodzi Ci o ruchy dziecka? 16 tydz. przy 1wszej ciazy to za wczesnie..ale mozeee akurat poruszyło sie . zazwyczaj pierwsze ruchy sa odczuwalne ok.20 tyg. . zalezy co poczułas..łaskotanie,jakby mootyl w brzuchu siedzial i trzepotał skrzydłami ? czy pluskanie roznie mamy odczuwaja ruchy dziecka _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|