Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
usdrealm
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 7:08 pm Temat postu: Poprawa genetyki z pokolenia na pokolenie |
|
|
Jesli przypuscmy nie ma sie dobrych genow w kulturystyce np. ojciec szczuply, typowy ektomorfik - to wtedy chyba duze prawdopodobienstwo, ze syn tez taki bedzie, ale zastanawiam sie co jesli syn bedzie duzo trenowal i w koncu wyrobi (zlozmy naturalnie, bez koksu) upragniona mase i sylwetke to czy w ten sposob zmieniaja sie jego predyspozycje genetyczne? Inaczej piszac, czy potomstwo syna juz po tej przemianie bedzie mialo na starcie lepsze predyspozycje do tego sportu niz wtedy gdyby syn nic ze soba w tej dziedzinie nie robil? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karioka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Według mnie nie. Geny to geny, zmienić się ich nie da. _________________ I'm your little butterfly... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 12:17 am Temat postu: |
|
|
też uważam, że nie, bo masa mięśniowa została zdobyta jedynie poprzez ciężką pracę, a nie przez geny. w materiale genetycznym nic nie zostało zmienione. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Foka
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 12:01 am Temat postu: |
|
|
ja mam nadzieję że różnorodność genetyczna jest tak duża, że w którymś pokoleniu zaniknie to co prawdopodobnie odziedziczy moje przyszłe dziecko po tatusiu _________________
PCO, starania 6 lat
laparo+elektro 15.10.2008
*+17.05.2009 Natalka 22tc pp |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Marta_78
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 11:07 am Temat postu: epigenetyka |
|
|
warto poczytać o epigenetyce czyli dziedziczeniu pozagenowym. Pewne cechy można odziedziczyć po przodkach, które nie są wynikiem posiadania konkretnego genu, ale metylacji poszczególnych sekwencji DNA. Widzialam fajny artykułów na ten temat, np na blog.ebdna.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|