Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
opti
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 7:49 pm Temat postu: Powrót do sportu po skręconej kostce |
|
|
Witam, w piątek przydarzył mi się niefortunny przypadek - podczas gry w koszykówkę źlę stanąłem, i dostałem silnego skręcenia kostki. Założono mi gips na 3 tygodnie, dostałem zwolnienie z WF na 60 dni. Pytania moje:
- Czy możliwy jest powrót do sportu (trenuję judo)? Czy będę do końca życia mieć już problemy z kostką i nogą, i nie będę mógł uprawiać żadnych sportów?
- Czy w takim wypadku należy mi się jakieś ubezpieczenie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 8:18 pm Temat postu: |
|
|
opti nie sądzę żebyś musiał rezygnować z judo. ale w tej sprawie wskazana jest konsultacja lekarska.
co do ubezpieczenia- musisz się dowiadywać bezpośrednio w szkole lub u ubezpieczyciela u którego masz polisę. trudno przewidzieć czy Ci się należy bo to zależy od firmy ubezpieczającej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
opti
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Czyli po dobrym leczeniu możliwy jest powrót do ćwiczeń?
A co do ubezpieczenia, to mam je w warcie. Poza tym nie wiem, bo całość wynika z mojej winy - nie zostałem sfaulowany, tylko źle postawiłem nogę. Dodatkowo nie zawiadomiłem nikogo z obecnych tam WF-istów... Poszedłem tylko po zamrażacz w sprayu, ubrałem się, i poszedłem do domu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
opti
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 9:06 pm Temat postu: |
|
|
A czy gips mogę zdjąć samodzielnie po 1,5-2 tygodnia zamiast równych 3 tygodni? Czy będzie to miało jakieś nieprzyjemne konsekwencje? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 10:57 pm Temat postu: |
|
|
opti zdjąć możesz, ale jakie to będzie miało konsekwencje trudno przewidzieć. prawdopodobnie noga będzie bardziej podatna na uszkodzenia.
poza tym lekarze nie biorą sobie z sufitu tych kilku tygodni w gipsie. to ile masz trzymać nogę unieruchomioną zależy od stopnia uszkodzenia.
ściągając samodzielnie gips możesz zniweczyć ten czas kiedy noga była unieruchomiona i jeszcze bardziej sobie zaszkodzić.
warto ryzykować? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
opti
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 11:44 pm Temat postu: |
|
|
Nie warto ryzykować... Troche mnie ten gips denerwuje już... Czy to normalne, że jak opuszczę noge, to zaczyna mi tam cos pulsowac, i odczuwam spory bol? Noge musze trzymac albo na stolku, albo w gorze... nie moge jej opuscic bo zaczyna sie bol - czy to normalne? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dimedicus
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 8:34 am Temat postu: |
|
|
opti
Objaw jest zupełnie prawidłowy,gipsu nie radzę ściągać.Tak jak zaznaczyła Gosia85 powikłania późniejsze mogą tylko wydłużyć dalsze leczenie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 11:02 am Temat postu: |
|
|
opti właśnie dlatego lekarze zalecają trzymać nogę w gipsie na podwyższeniu.
spuszczasz ją na dół- krew zaczyna spływać w dół, noga może nawet puchnąć a skoro masz gips to spuchnięta noga zaczyna ocierać się o gips, stąd ból |
|
Powrót do góry |
|
|
|
opti
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie dziś zdjęto mi gips, i co zauważyłem, nad kostką, z tyłu łydki są fioletowe siniaki, ślady po wylewach wewnętrznych... Czy to normalne po zdjęciu gipsu, czy powinienem udać się do specjalisty? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma się czym przejmować,to jest przejściowy objaw i z czasem zejdzie. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|