Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Netinka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 2:33 pm Temat postu: Probiotyki |
|
|
Jakie polecacie probiotyki.
Ja od niedawna stosuję Multilac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 6:53 pm Temat postu: |
|
|
1. Probiotyki to nie leki tylko suplementy diety.
2. Aby preparat mogł zostać nazwany probiotykiem musi mieć oznaczone szczepy bakteryjne plus szczepy te powinny udowodnione działanie terapeutyczne w testach in vitro i in vivo
3. Właściwości terapeutyczne są szczepozależne, co oznacza, że nie wszystkie szczepy bakterii kwasu mlekowego dzialają na dany obszar w organizmie (np. probiotyki stosowane w schorzeniach ukladu pokarmowego nie przyniosą takich pozytywnych rezultatów w przypadku schorzeń układu moczowo-płciowego).
Jakie probiotyki polecam? Takie które mają oznaczone i przebadane szczepy i sygnowane danemu rejonowi dzialania. Np. lacidofil dla mężczyzn, lacibios femina dla kobiet itp. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
turvka
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja używam entenerolu ( tego w tabletkach, jest jeszcze wersja w saszetkach do picia ) i w zasadzie jestem zadowolona. Enterol to u mnie podstawowa pozycja w trakcie kuracji antybiotykowej bo dzięki niemu odbudowuję sobie florę bakteryjną układu pokarmowego. W zasadzie enterol biorę z przyzwyczajenia poza tym w mojej aptece ( apteka za grosze w łódzkiej manufakturze ) ma on dobrą cenę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 12:11 am Temat postu: |
|
|
dobrą czyli jaką za ochronę wyłącznie przewodu pokarmowego? ja jak wyżej napisałam - jestem za probiotykami ginekologicznymi dla kobiet, za stricte gastrologicznymi dla mężczyzn i dzieci. facetom nie przydarzają się tak często grzybice miejsc intymnych a my musimy uważać. nie bez przyczyny powstały probiotyki ze specjalnie wyselekcjowanymi szczepami bakterii kwasu mlekowego (l. rhamnosus gr-1, l. reuteri rc-14) _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
metycja
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 8:53 pm Temat postu: |
|
|
A czy to trochę nie jest tak, że nawet biorąc probiotyk ginekologiczny, ale doustny, zmniejsza się szansę, że te bakterie zagnieżdżą się gdzie trzeba? Większość nie pokona chyba jednak bariery żołądka. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 11:37 am Temat postu: |
|
|
najczęściej takie kapsułki posiadają odpowiednie otoczki, które chronią przed sokami żołądkowymi, bakterie zazwyczaj uwalniają się dopiero w jelitach. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
agamm
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:04 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie tak-bakterie docierają do jelit, kolonizują jelito grube,a następnie migruja do pochwy gdzie tez się kolonizują-tak czytałam kiedys na ulotce ---ciach-----. ze własnie cenne jest to że kolonizuja również jelito grube skąd pochodzi wiele patogenów. Ale jesli ktoś bardzo nie jest przekonany to zawsze może użyć ---ciach---- który jest dopochwowy i działa od razu. Przy czym jesli kobieta bierze antybiotyk doustnie to lepiej i probiotyk wziąść doustnie bo chroni i układ pokarmowy i moczowo-płciowy. Dziwie się że interniści od razu tak nie zalecaja.pozdr |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetaaa_ Spamer
|
Wysłany: Pon Kwi 08, 2013 5:55 pm Temat postu: |
|
|
my stosujemy acidolac, wg mnie całkiem fajny, szczególnie posmakował dzieciom (w wersji junior jest w postaci tabletek misiów) więc jak chorują nie mam problemu z podaniem czegoś osłonowego do antybiotyku |
|
Powrót do góry |
|
|
|
flurka Spamer
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Moim dzieciom też posmakowały te misie Przy biegunce świetnie się sprawdza. Poza tym probiotyki to samo dobro, trzeba je łykać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetaaa_ Spamer
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 8:28 pm Temat postu: |
|
|
nie każdy lubi jogurty nie każdy też może je jeść a probiotyk przy biegunce czy antybiotyku jak najbardziej wskazany.
flurka - przyznam Ci się, że kiedyś sama takiego misia zjadłam , całkiem dobry |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|