Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

problem skórny na nogach; wrastające włoski, ranki POMOCY

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dermatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Oczko

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 5:58 pm    Temat postu: problem skórny na nogach; wrastające włoski, ranki POMOCY Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam!

Od jakiegoś czasu nie mogę sie uporać z rankami na nogach. Ciężko mi sprecyzować przybliżoną datę powstawania tego problemu,ale rok temu w wakacje było ok, sporadycznie, w te ostatnie - widać na załączonych zdjęciach, ze zdecydowanie nie). Sądzę,że porobiły mi sie te ranki i stany zapalne od wrastających włosów - ale od 13 roku życia depiluję nogi depilatorem i nigdy nie przybrało to takiej postaci. Próbowałam zmienić sposób depilacji,ale mam silne owłosieni ei depilator jest najtańszym i najefektowniejszym dla mnie rozwiązaniem.

moje pytanie dotyczy jednak nie zapobiegania,ale leczenia. te plamki, rany ciągle są! robię peelingi, balsamuję nogi itp itd, ale stare ranki się nie goją (no pewnie trochę tak,ale juz prawie rok sie z nimi męczę), a powstają wciąż nowe. Czym to leczyć? Szczególnie byłabym wdzięczna za podanie nazw konkretnych preparatów.

Zdjęcia:

http://img209.imageshack.us/img209/3739/nogi5.jpg

http://img171.imageshack.us/img171/7333/nogi2.jpg

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 6:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

próbowałaś preparatów na wrastające włoski?

mimo wszystko zalecam wizytę u dermatologa. to nie jest normalne, że ranki wciąż powstają a stare się nie goją. wygląda to trochę tak jakbyś miała rany od przypalania papierosem.

na blizny/ stare rany może pomoże maść Cepan.
jednak lepiej idź do lekarza. być może przyczyną wcale nie jest depilowanie nóg tylko coś innego.
nie zaniedbuj tego bo potem będziesz się wstydzić odsłaniać nogi..
Powrót do góry
annka22

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pon Lip 12, 2010 8:15 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam problem związany ze wrastającymi włoskami. Sad

Zauważyłam, że na kilka godzin po goleniu nóg a zwłaszcza na drugi dzień miałam już dość "długie" włoski - nie były rozmieszczone równomiernie tylko tak jak bym czegoś nie dogoliłam, co w moim przypadku jest niemozliwe bo golę nogi bardzo starannie i dokładnie.

Zazwyczaj goliłam się co 2-3 dni, bo wtedy zaczeły mi wystawać igiełki z włosków, ale widząć te niedogolenia goliłam się codziennie! Po kilku razach moje nogi zostały pokryte czerwonymi punkcikami, z dnia na dzień coraz więcej Shocked Zauważyłam też, że w wielu punkcikach jest uwięziony włosek i co najgorsze - wygoliłam nogi, opłukałam je i jak dostawałam gęsią skórkę to te włoski z punkcików wychodziły na zewnątrz i wyglądało to jak bym wcale się nie goliła!!! Evil or Very Mad

Zawsze się golę jednorazówką - męską, ale coś mnie podkusiło, żeby użyć jednorazówki z jednym ostrzem dla kobiet - po tym zauważyłam wyżej opisane problemy.

Myślę, że pomału radzę sobię z tym problemem. Jak tego dokonałam?
Po goleniu zauważyłam, że moje nogi wygladają tragicznie. Czerwona kropka na kropce a w środku włoski. Postanowiłam nie golić się przez kilka dni.

Dzień po ostatnim goleniu podczas kąpieli zrobiłam sobie peeling nóg za pomocą szorstkiej gąbki (nie tarłam do czerwoności, tylko troszeczkę - pod włos). Umyłam nogi mydłem, wysuszyłam ręcznikiem i posmarowałam nogi etanolem (alkohol używany przez szpitale, ale myślę, że woda po goleniu też ma podobne właściwości). Nie nawilżałam kremem.

Na drugi dzień czerwone punkty były mniej widoczne i były wysuszone. podczas kąpieli powtórzyłam czynności. Starałam się też dostać gęsiej skórki podczas peelingu, aby wszystkie kłaki wyszły z punkcików. CZynności peeling-mycie-etanol powtarzałam 3dni.

Wczoraj się ogoliłam. Najpierw zastosowałam peeling i umyłam nogi mydłem. Nie mam pianki do golenia więc użyłam szamponu ;D - przynajmniej nie wysusza skóry jak mydło. Po goleniu lekko wyszorowałam nogi gąbką i wypłukałam. Wysuszyłam skórę i wysmarowałam etanolem - oj piekło ;( Dziś nawilżyłam nogi kremem nivea soft.

Muszę przyznać, że praktycznie nie mam czerwonych punkcików!! Wrastających włosków jest mniej - właściwie są nieliczne i skóra wygląda ładnie. Mam zamiar znowu nie golić się jakieś 2-3 dni i powtarzać czynności jak wyżej.

Mam nadzieję, że komuś pomogłam. Mi ta metoda pomogła! wiem, że kazda kobieta jest inna i skóra kazdej z nas reaguje inaczej, ale odradzam zdzieranie skóry do czeroności (o czym czytałam na wielu forach) i nawilżanie. Wg mnie trzeba troszkę przesuszyć i zdezynfekować skórę - niby po co faceci używają wody po goleniu? Żeby pozbyć się czerwonych planek/punkcików na buźce i odkazić skórę.
Powrót do góry
kendry

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 11:16 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja polecam odiwedzenie dermatologa, lub kliniki medycyny estetycznej, może ten klink Ci się przyda:
usuwam.
Gosia85

Jest baza klinik medycyny estetycznej

Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dermatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1