FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aleksandras01
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 4:20 pm Temat postu: przekroczona amylaza w surowicy i bilirubina |
|
|
Od 3 lat mam przekroczony średnio dwukrotnie poziom bilirubiny oraz amylazy.
W 1989r. w wieku 12 lat miałam usunięty pęcherzyk żółciowy z kamieniami.
W zeszłym roku miałam robioną gastroskopię - wyszła bakteria helicobacter pylori, jest już po leczeniu oraz stan zapalny żołądka.USG robione 3-krotnie żadnych zmian nie wykazało. GGTP, ASPAT, ALAT, amylaza w moczu w normie, ogólna morfologia w normie.
Dziś odebrałam wyniki i są następujące:
bilirubina całkowita 3,08 mg/dl - norma <1,00
bilirubina bezpośrednia 0,84 mg/dl - norma <0,3
bilirubina pośrednia 2,24 mg/dl - norma <0,8
alfa amylaza w surowicy 262 u/l norma 28-100
bilirubina całkowita 46,6 umol/l norma <20
Poziom bilirubiny i amylazy od 3 lat ani razu nie był w normie, co 2-3 miesiące robię kontrolne badania, brałam kreon i cholestil - wyniki były bez zmian. Co parę miesięcy mam palący ból w okolicy pępka z wymiotami samą żółcią.
2 grudnia robiłam TK jamy brzusznej z kontrastem, które nie wykazało żadnych zmian, a amylaza i bilirubina wciąż są przekroczone i boli mnie brzuch nad pępkiem:((( |
|
Powrót do góry |
|
|
|
aleksandras01
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 7:15 pm Temat postu: wynik rezonansu dróg żółciowych |
|
|
Poniżej podaję wynik z cholangio -MR z listopada tego roku:
Drogi żółciowe zewnątrz i wewnątrzwątrobowe nieposzerzone
Przewód wątrobowy prawy do 5mm, lewy do 9mm
Przewód wątrobowy lewy (PWL) w części dystalnej uciśnięty i umiarkowanie zwężony przez dodatkowy przewód żółciowy biegnący z prawego płata wątroby, który owija się od przodu na przewód wątrobowy lewy i łączy się z nim lub przewodem wątrobowym wspólnym (na ich pograniczu) - wariant anatomiczny.
PŻW do 7mm
Przewód trzustkowy widoczny nieposzerzony
Wnioski:
zaznaczone drogi żółciowe zewnątrzwątrobowe bez cech kamicy przewodowej. Umiarkowane poszerzenie przewodu wątrobowego lewego
Proszę powiedzieć co oznacza ten wynik? czy dodatkowy przewód żółciowy należy usunąć? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|