Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

przekroczona amylaza w surowicy i bilirubina

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Gastrologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aleksandras01

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Gru 12, 2009 4:20 pm    Temat postu: przekroczona amylaza w surowicy i bilirubina Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Od 3 lat mam przekroczony średnio dwukrotnie poziom bilirubiny oraz amylazy.
W 1989r. w wieku 12 lat miałam usunięty pęcherzyk żółciowy z kamieniami.
W zeszłym roku miałam robioną gastroskopię - wyszła bakteria helicobacter pylori, jest już po leczeniu oraz stan zapalny żołądka.USG robione 3-krotnie żadnych zmian nie wykazało. GGTP, ASPAT, ALAT, amylaza w moczu w normie, ogólna morfologia w normie.
Dziś odebrałam wyniki i są następujące:
bilirubina całkowita 3,08 mg/dl - norma <1,00
bilirubina bezpośrednia 0,84 mg/dl - norma <0,3
bilirubina pośrednia 2,24 mg/dl - norma <0,8
alfa amylaza w surowicy 262 u/l norma 28-100
bilirubina całkowita 46,6 umol/l norma <20

Poziom bilirubiny i amylazy od 3 lat ani razu nie był w normie, co 2-3 miesiące robię kontrolne badania, brałam kreon i cholestil - wyniki były bez zmian. Co parę miesięcy mam palący ból w okolicy pępka z wymiotami samą żółcią.

2 grudnia robiłam TK jamy brzusznej z kontrastem, które nie wykazało żadnych zmian, a amylaza i bilirubina wciąż są przekroczone i boli mnie brzuch nad pępkiem:(((
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
aleksandras01

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Lis 20, 2010 7:15 pm    Temat postu: wynik rezonansu dróg żółciowych Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poniżej podaję wynik z cholangio -MR z listopada tego roku:
Drogi żółciowe zewnątrz i wewnątrzwątrobowe nieposzerzone
Przewód wątrobowy prawy do 5mm, lewy do 9mm
Przewód wątrobowy lewy (PWL) w części dystalnej uciśnięty i umiarkowanie zwężony przez dodatkowy przewód żółciowy biegnący z prawego płata wątroby, który owija się od przodu na przewód wątrobowy lewy i łączy się z nim lub przewodem wątrobowym wspólnym (na ich pograniczu) - wariant anatomiczny.
PŻW do 7mm
Przewód trzustkowy widoczny nieposzerzony

Wnioski:
zaznaczone drogi żółciowe zewnątrzwątrobowe bez cech kamicy przewodowej. Umiarkowane poszerzenie przewodu wątrobowego lewego

Proszę powiedzieć co oznacza ten wynik? czy dodatkowy przewód żółciowy należy usunąć?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Gastrologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1