Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Przestalam brac tabletki w polowie opakowania... POMOCY!!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mm

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 10:04 pm    Temat postu: Przestalam brac tabletki w polowie opakowania... POMOCY!! Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam...
Mam dosc duzy problem:( przestalam brac tabletki w polowie opakowania
(Harmonet), kilkna dni po tym dostalam okres.
kolejny powinnam dostac ok poniedzialku-srody (tego tygodnia) ale niestety go nie dostalam Sad po ich odstawieniu wspolzylam ze swoim chlopakiem zawsze z prezerwatywa... ale na dzien przed przewidywanym okresem czyli w niedziele odbylismy stosunek bez zabezpieczenia... sam stosunek byl bardzo krotki i nie doszlo do wytrysku na 100%... mimo to bardzo sie boje i nie wiem co o tym wszystkim myslec Sad slyszalam od kolezanki ze po odstawieniu tabletek wszystko moze sie rozregulowac... bardzo prosze kogos o pomoc z gory bardzo dziekuje!!!

aha wczesniej bralam te same tabletki przec caly miesiac odstawilam je dopiero w nast miesiacu ze wzgledu na zle samopoczucie wynikajace z ich brania...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Laluna
Zbanowany

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 9:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to prawda, ze po odstawieniu tabl musi minac troszke czasu by organizm doszedl do siebie i wrocil do samoregulacji.
Najłatwiej bedzie zrobić test ciazowy. Moim zdaniem ryzyko jest dosc małe, aczkolwiek napewno nie powinnas tego praktykowac.
Powrót do góry
anitaaa

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 2:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, a ja zaczelam brac pierwsze opakowanie microgynon21, do konca zostalo mi jeszcze 8 tabletek ale juz teraz zastanawiam sie czy przerwac je brac bo zle sie po nich czuje, od 4 dni boli mnie strasznie glowa,serce jakos dziwnie mnie kłujei mocniej bije, zoladek mnie boli, brzuch, gdzies mnie kłuje po bokach, juz nie wspomne o cerze:( Kiedys bralam cilest to czulam sie swietnie, nie mialam zadnych dolegliwosci wrecz same pozytywy z ich brania i chyba zaczne je brac ale teraz nie wiem czy dokonczyc to opakowanie i zaczac brac drugie opakowanie cilestu ? jak myslicie dziewczyny, bo juz sama nie wiem co robic. A znowu jak przerwe teraz brac tabletki to zanim dostane okres to czasu troszke minie a zblizaja sie swieta i sylwester i chcialabym byc zabezpieczona Confused
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 3:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

proponuje iść do ginekologa, powiedzieć o swoich dolegliwościach i albo przestać brać od razu, wcześniej wystąpi krwawienie i zacząć brać cilest po przerwie lub dokończyć opakowanie i zacząć cilest po przerwie normalnej. ale najlepiej poradzić się ginekologa a i tak musisz iść do niego po receptę. może źle reagujesz na levonorgestrel po prostu. odpowiednika cilestu chyba nie ma, więc nawet nie bardzo jest, co zaproponować. ale może jakąś z dezogestrelem lub gestodenem, bo to IIIcia generacja progestagenów?
anitaaa

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 4:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak sie składa ze mam opakowanie Cilestu ktore mi zostalo po poprzednim braniu tych tabletek Smile wiec chyba do ginekologa nie pojde,zreszta ciezko bedzie wziasc wolne w pracy Confused czyli jak dzis bym juz przestala brac microgynon21 to jak dostane okres po odstawieniu tych tabletek to moge zaczac cilest tak?czy lepiej poczekac ze dwa cykle ?
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 4:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

możesz normalnie po 7miodniowej przerwie zacząć brać cilest lub nie robić przerwy i od razu w pierwszym dniu krwawienia rozpocząć cilest. jakby te nowe były słabsze, to nie powinno się robić przerwy ale tak, to i jedna i druga wersja powinna być ok. co prawda ja bym jeszcze zapytała ginka na wszelki wypadek Wink
anitaaa

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 5:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziekuje ci Emilka za pomoc, wiec zrobie tak jak mowisz tylko jeszcze nie wiem ktorą wersje Smile ale tak mysle ze dzis juz nie wezme micro21 tylko poczekam na okres i zaczne brac od 1-ego dnia krawienia cilest, a druga wersja to dobrze zrozumialam polega na tym , ze dzis nie biore micro licze 7 dni przerwy i na 8 biore cilest tak? Smile Tylko ciekawe jak ja rozróżnie okres jak caly cza od pierszej tabletki micro21 mam plamienia Sad
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 6:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

może trochę zawile to napisałam. to tak:
1. bierzesz do końca microgynon i zaczynasz cilest w pierwszym dniu krwawienia (czyli przerwa może być np. 2,3 dniowa)
2. bierzesz do końca microgynon, robisz przerwę i ósmego dnia zaczynasz cilest
3. ew. teraz przestać brać micro, czekać na krwawienie i w pierwszym dniu krwawienia zacząć cilest

chyba najlepsza jest pierwsza i ostatnia wersja. a masz możliwość zadzwonić do ginka?
anitaaa

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 8:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam jakis numer do mojego gina ale nawet nie wiemt czy jest aktualny, zreszta bylam u niego gdzies w czerwcu (wtedy mi przepisal recepte a teraz zdecydowalam sie brac) wiec bedzie nie w temacie:)
Wiec juz zglupialam i nie wiem co robic, jakos boje sie tych mikro bo zle sie po nich czuje, najbardziej sie boje o serce bo jakos dziwnie z nim. Raczej dzis je odstawie i poczekam na okres a potem zobacze co dalej, ale trzymam sie teraz 3 wersji Very Happy
Dzieki Emilka pozdro:)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1