FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alek3xl
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 8:38 am Temat postu: rak języka i normalnośc |
|
|
mam raka języka 9czerwca2010 czeka mnie operacja ,która ma trwać około 10 godzin,a o nim dowiedziałem się 18 maja.Obecnie mieszkam w Anglii i tu będę operowany, wiem że medycyna tu dobrze stoi ,ale się boje,Opiszcie mi jak człowiek przechodzi taki zabieg (usunięcie części języka i rekonstrukcja , usunięcie węzłów chłonnych) .i jakie są powroty do normalności .pozdrawiam alek3xl |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 4:11 pm Temat postu: |
|
|
alek3xl
Rak języka,pojęcie takie nie określa w którym miejscu się znajduje(np czy to jest część języka ruchoma czy część nieruchoma,ta głębiej) nie opisałeś czy są inne zmiany przerzutowe.Zwykle jest to rak na części ruchomej(większość przypadków)Leczeniem jest zwykle zabieg chirurgiczny a uzależniony jest od stopnia zaawansowania(oceniany w badaniach przedoperacyjnych jak USG,TK badanie his-pato.)Przeprowadza się usunięcie tylko zmiany,częściową resekcję lub też bardziej zaawansowany zabieg rekonstrukcji.Profilaktycznie przeprowadza się przy zabiegu usunięcie węzłów chłonnych szyi.Również należy przeprowadzić radioterapię.Rokowania zależą od wielu czynników i zasadniczo można ocenić po ok 7-8 miesiącach czy wystąpią przeżuty.Można ocenić że rokowania są pół na pół. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|