Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 11:50 pm Temat postu: Rak nerek
Witam
Mam pytanie:
Jak dlugo moze zyc osoba ktora ma raka nerki i nieleczy go w zaden sposob ? prosil bym o rozpatrzenie obu aspektow raka zlosliwego jak i lagodnego.
Czy osoba ktora nie leczy tego raka bedize normalnie zyc czy bedzie odczowac cagle trwajace bule w okolicach nerek ?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Powrót do góry
jasiek65
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 4:36 pm Temat postu:
Reflesh
Powrót do góry
niachoping
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 11:09 pm Temat postu: Moj tato ma guz na nerce 3x2CM! PROSZE O POMOC
Witam serdecznie
Jestem zrozpaczona, dzisiaj dowiedzialam się, że moj Tato ma guz na nerce...
guz ma wymiary 2x3 cm..Tato uslyszal cos od lekarza, iz prawdopodobnie dojdzie do operacji
prosze mi powiedziec cos na ten temat...
1.Czy guz to nowotwor?
2.Czy guz to rak?
3.Czy zlosliwy nowotwor jest nazywany rakiem?
4.Czy łagodny nowtowor to guz?
5.Czy guz jest łagodnym nowotworem?
6.Jak wyglada operacja, co z biopsją?
7.Jakei zagrożenia wiążą się z operacją?
Prosze o jakakolwiek pomoc..jestem bardzo roztrzesiona i nie mam pojecia co robic...
Z gory strasznie dziekuje
Pozdrawiam, dobrej nocy
niachoping
Powrót do góry
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 11:47 pm Temat postu:
niachoping
rak to podgrupa nowotworu wywodzącego się z komórek nabłonkowych.A nowotwory to jest ogólne określenie komórek odbiegających od prawidłowych.To tak ogólnie w sposób zrozumiały.Każda operacja niesie ze sobą potencjalne zagrożenie.Nie można ocenić rodzaju zabiegu nie znając oceny badań i klasyfikacji zmiany.Leczenie jest uzależnione od wyniku badań i wówczas można powiedzieć o rokowaniach.Zależy od tego jaki to jest guz i czy wystąpiły przerzuty.Nie jest to duży guz i lekarz może usunąć tylko guz a pozostawić nerkę albo też usunąć nerkę.Z drugą nerką można żyć.Jest dużo ludzi żyjących z jedną nerką. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum.
Powrót do góry
Forum medyczne
-> Onkologia
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1