Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MaDam
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2015 7:04 pm Temat postu: skaza białkowa - objawy u niemowląt |
|
|
jak rozpoznać, że niemowlę ma skazę białkową? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
monogatari
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2016 2:12 pm Temat postu: |
|
|
tutaj znalazłam o objawach skazy białkowej u dzieci https://www.biomedical.pl/dziecko/skaza-bialkowa-u-dziecka-1038.html
Napisane jest tam, że może pojawić się AZS, które u dzieci do 2 roku życia manifestuje się w obrębie szyi i na kończynach, ale w przypadku niemowląt skaza białkowa w tej postaci pojawia się najczęściej na policzkach, które są nienaturalnie błyszczące.
Oprócz atopowego zapalenia skóry jako objaw skazy białkowej u niemowląt mogą pojawić się też różne infekcje, np. zapalenia ucha czy infekcje układu moczowego. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
rariki
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2016 4:51 pm Temat postu: |
|
|
Do objawów skazy białkowej, które mogą pojawić się u niemowlaka, oprócz atopowego zapalenia skóry, należą też biegunka (mogą być ze śluzem lub krwią) i częste ulewanie pokarmu, czyli niezależne od dziecka cofanie się do jamy ustnej i na zewnątrz pokarmu, który był już w żołądku.
Dodatkowo u niemowlaka w wyniku skazy białkowej mogą częściej występować kolki, zaparcia i wymioty. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
MaDam
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2016 9:38 pm Temat postu: |
|
|
dzięki za podpowiedzi, wydaje mi się, że u mojego dziecka skaza białkowa niestety jest bardzo prawdopodobna :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anitad
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2016 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli nawet twoje maleństwo ma skazę białkową, to na szczęście 90 procent dzieci wyrasta z tego przed 3 urodzinami. Objawy to wysypka na policzkach czy za uszami, kolki, ulewanie, zaparcia, wymioty i wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Malec ze skazą białkową może słabiej przybierać na wadze i ma czerwone, błyszczące policzki. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|