Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 8:31 pm Temat postu: Skręcenie Kostki - czy mogę już powrócić do gry?
Witam.
Mam 19 lat i jestem piłkarzem.
Miesiąc temu w szkole skręciłem sobie kostkę (lewą), nie pojechałem z tym do szpitala, gdyż chciałem uniknąć włożenia stawu skokowego w gips.
Ok. 3 tyg. temu udałem się prywatnie na masaż, na którym dowiedziałem się, że mam zerwane dwa więzadła przy kostce a jedno więzadło było przygniecione przez kostki i przez to, że chodziłem ścięgno to było 'obite' i obolałe.
W chwili obecnej kostka boli jedynie przy gwałtownych ruchach do wewnątrz oraz do zewnątrz, a także gdy 'źle stanę' i stopa się wykrzywi.
Moje pytanie dotyczy powrotu do gry.
Czy mogę już wznowić treningi i wrócić do gry?
Czy jakiś 'stabilizator' lub 'usztywniacz' kostki byłby dobrym rozwiązaniem w celu zapobiegania odnowienia kontuzji?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 7:12 am Temat postu:
Sieben
W tej chwili wskazane jest udać się do ortopedy i zdiagnozowanie urazu.Dużym błędem było nie wdrożenie leczenia od razu.Bardzo wątpię czy nastąpiło całkowite wyleczenie struktur więzadłowych co potwierdzasz w opisie(podwijanie stopy)W żadnym przypadku nie można uprawiać teraz sportu,co może pogłębić tylko uraz.Opis wskazuje na uraz IIIstopnia a to już jest b.poważny uraz. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum.
Powrót do góry
Forum medyczne
-> Chirurgia
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1