Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Skrecenie kostki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kulas17

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 8:30 pm    Temat postu: Skrecenie kostki Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam uprawiam sport pilke nona i wczoraj podczas treningu zle ustalem uslyszalem chrupniecie w kostce i bardzo szybko pojawila sie wielka opuchlizna gdy doszedlem do domu zastosowalem kompresy na opuchlizne i masci na opuchlizne lecz noga nadal bolala nastepnego dnia rano udalem sie do poradni chirurgiczniej po przeswietleniu lekarz wsadzil mi noge w gips na tydzien 7-8 dni mam teraz takie pytanie jak dlugo bedzie trwala rekonwalestencja-rechabilitacja i czy po takim urazie bede mogl wrocic do uprawiania nadal zaawansowanie tego sportu(pilka nozna), oraz jak uchronic sie przed kolejnym urazem.

Bardzo prosze o odp Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
pinezka
Gość

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 9:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja tez kiedys skrecilam sobie kostke. Lekarz chcial mi zalozyc gips ale w koncu namowilam go i zalozyl mi taka wielka opaske uciskowa Rolling Eyes pomogla ale i tak ja nosilam ponad 2 tygodnie. Powiem Ci ze ja dlugo dochodzilam do siebie po tym zdarzeniu. Chodzic to dopiero zaczelam po 1,5 tygodnia Sad i to tez tak kustykalam. Pozniej juz bylo lepiej. Ale do dzis jak zle postawie noge to zaraz mam straszny bol w tym miesjcu. Mysle ze gips wtedy bylby lepszym rozwiazniem. Ale sama go nie chcialam. W Twoim przpadku moze gips pozwoli wrocic Ci szybciej do formy, powodzenia Exclamation Smile
Powrót do góry
Kulas17

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 10:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tez mam taka nadzieje a mam jeszcze jedno pytanie czy podczas noczenia tej opsaki bylas w ruchu codziennym bo ja mam zalecenie lezenia caly czas w lozku i jak najmniej chodzenia
Powrót do góry
pinezka
Gość

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 10:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dostalam zwolnienie z zajec szkolnych. I musialam siedziec w domu z noga wyprostowana.. wiec stawialam sobie krzeslo i kladlam na nie noge. Okropne to bylo Sad bo nigdzie praktycznie sama nie moglam sie ruszyc. Nawet nie mialam sil bo jak stawialam noge to odrazu czulam niesamowity bol Confused ale przeszlo po dlugim czasie. Wiec u Ciebie miejmy nadzieje ze przejdzie szybciej i wrocisz do pilki Smile
Powrót do góry
maurycy

PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 4:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jasne, że będziesz mógł. Dzisiaj medycyna ogarnia cięższe przypadki, a rehabilitacja odbywa się często w ruchu. Leczenie wszelkiego rodzaju kontuzji jest bardzo mocno rozwinięte w medycynie sportowej więc nie ma strachu Smile
Powrót do góry
visenna

PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 7:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie bylabym tak pozytywnie nastawiona maurycy. Moj brat po kontuzji kolana w czasie gry w noge mial noge w gipsie ponad miesiac, potem chodzil z szyna dobrych kilka tygodni a na koniec i tak musial byc operowany. W tym momencie nie trenuje juz tak jak kiedys. Moze i leczenie kontuzji jest rozwiniete, ale dostepne chyba tylko dla olimpijczykow!!
Powrót do góry
maurycy

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 5:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kolana nie wolno wkładać w gips. Gips to masakra dla stawu. Najlepsza jest rekonwalescencja w ruchu. Jakiś stabilizator może. Kurcze tylko nie gips!! Jest ten recover, on w naturalny sposób odbudowuje uszkodzony staw. Tylko nie ten cholerny gips!! Przepraszam za wyrażenie, ale moja siostra ma do dzisiaj zniszczone więzadła przez to, że jej w gips na początku wsadzili...
Powrót do góry
visenna

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 1:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No tu sie w pelni zgadzam, gips to metoda lekarzy, ktorzy malo sie zastanawiaja nad tym, co robia. O tym recover nie slyszlalam, ale slyszalam ze fizykoterapeuci to teraz potrafia cuda zdzialac.
Powrót do góry
maurycy

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 6:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To metoda tych, którzy albo boją się odpowiedzialności za stosowanie nowych metod, albo są nie na czasie, co w przypadku lekarza jest niedopuszczalne.
Jeśli chodzi o fizykoterapie to zgadzam się. Stawy można leczyć w ruchu. zastrzyk odbudowujący strukturę stawu to dobry pomysł, tym bardziej, że niedługo po nim można zacząć delikatnie ćwiczyć.
Powrót do góry
JacekJ

PostWysłany: Pią Lut 29, 2008 8:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

powiem tak ze generalnie kazda kontuzje da sie wyleczyc potrzeba na to dobrego lekarza, dobrego fizjoterapeuty, troche czasu, duzo ciezkiej pracy. odnosnie gipsu troche bym z wami polemizowal z roznych powodow ale pozwolcie ze tego nie bede robil.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1