Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
salinna
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 11:38 am Temat postu: Słąbnie mi wzrok choć noszęc okulary |
|
|
Bardzo długo noszę okulary, ale bardzo mi wzrok osłabł -- co robić?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Udać się do lekarza i mu o tym powiedzieć. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nastja Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 10 podziękowań w 10 postach
|
Wysłany: Wto Paź 19, 2010 5:09 pm Temat postu: |
|
|
zależy jak bardzo wytężasz wzrok w ciągu dnia i nocy, czy dużo czytasz, może słabo oświetlasz sobie pokój? dużo może być przyczyn, jednak radzę wybrać się do okulisty i z nim o tym porozmawiać, być może będziesz musiała przyjmować luteinę, bądź ogólnie retinol ze względu na jego większy brak niż organizm powinien posiadać. (jedz marchewkę w różnej postaci, by pomóc oczom też w ten sposób) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Lara Croft
|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Mam podobny problem. Również mimo tego, że noszę okulary mam wrażenie, że moja wada wzroku się pogłębia. Z drugiej jednak strony gdy zakładam okulary wszystko widzę super. Za to pogorszyło się widzenie bez okularów.
Co może być tego przyczyną? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gość00
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 20, 2017 2:33 pm Temat postu: |
|
|
Może spróbuj połykać tabletki na wzrok? Mogą zapobiec dalszemu pogłębianiu wady, mi pomogły na zespół suchego oka. Lutezan jest bardzo fajny, luteina; minerały; ekstrakty naturalne. Naprawde może pomóc jeszcze jedzenie jagód, marchewki i tłuszczy omega3 wzmacnia wzrok |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kamila00
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2017 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Mi powyżej wspomniany lutezan i przejście na zdrową dietę (z dużą ilością ryb, siemienia lnianego i orzechów) pomogło. Po opakowaniu znowu nie rozmazywał mi się widok z daleka i na szczęście obyło się bez okulisty Oprócz tego poszukaj przyczyny, staraj się dbać o nawilżenie oczu. Pomyśl jeszcze nad korektą laserową, ale podobno po niej wada może i tak wracać co nigdy do końca nie rozwiązuje problemu :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kaffka
|
Wysłany: Nie Maj 21, 2017 7:24 pm Temat postu: |
|
|
szybko działa ten lutezan?? dłuugo brałeś zanim pojawił się efekt? coraz słabiej z moim wzrokiem, niedawno zmieniałem okulary a tu mam wrażenie że coraz słabie widzę, litery mi się rozmazują |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gość00
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Cze 21, 2017 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Staraj się nie wytężać wzroku, skontroluj oświetlenie Również mogę polecić luteinę i wspomniany lutezan, czasem suplementy działają cuda. Mi bardzo pomaga na zmęczenie oczu, ale brat łyka zapobiegawczo przed postępowaniem wady wzroku i też działa Popróbuj, duża wada może strasznie przeszkadzać w życiu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mariu
|
Wysłany: Pon Cze 26, 2017 3:27 pm Temat postu: |
|
|
To efekt nadmiernie przemęczonych oczu. Faktem jest, że same okulary nie wystarczą, by ochronić wzrok przed wszystkimi czynnikami zewnętrznymi, a przynajmniej nie bez uzupełniania tej ochrony kroplami do oczu czy suplementami z luteiną. Sama popełniam te błędy, że zapominam o tych sposobach więc doskonale znam ten ból oczu. Jak już naprawdę nie mogę wytrzymać, to w wolnych chwilach robię sobie całkowity odwyk od komputera i telewizora (pracę mam przy komputerze) oraz staram się odsypiać zmęczenie i oczy wracają do formy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
paulkrz
|
Wysłany: Czw Cze 29, 2017 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Okulary nie wystarczą, ale warto po pierwsze zadbać o higienę pracy (są np. nakładki na monitory), jeśli okulary to z antyrefleksem (okulista od razu pytał czy pracuję na kompie i zapisał antyrefleks). Do tego zmiana diety, koniecznie trzeba jeść owoce morza, ryby, szkoda, że w Polsce są tak mało popularne, bo po pierwsze zawierają cynk, a po drugie wszystkie tzw. "dobre" tłuszcze, które też pomagają na wzrok. Oczywiście organizm sam luteiny nie dostarcza, więc jeśli rzeczywiście czujemy problem, to dobrze zacząć zażywać np. ten lutezan - ja akurat zaczęłam ostatnio łykać, więc to mogę polecić, choć domyślam się, że np. dobór składu leku to kwestia indywidualna. No i tak jak napisał mariu - dobry sen i w miarę możliwości odwyk od ekranów. Jeśli dołoży się do tego regularne wizyty u okulisty, to nie powinno być większych problemów. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|