Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
am.100
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 7:54 pm Temat postu: sprzecznosc grupy krwi |
|
|
mam pytanie i prosze o pomoc w uzyskaniu wiecej informacji dotyczacej o przeciwnych grupach krwi. ja i moj chlopak mamy odmienna grupe krwi ja ma RH- on ma RH+ i wiem ze to jest niedobrze w pozniejszym planowaniu dzieci, nie wiem co mam zrobic w takiej sytuacji,bo bardzo kocham swojego chlopaka a takze chcemy miec razem swoje dzieci ale strasznie sie tego boje bo nie che zeby cos bylo nie tak z dzieciaczkami??????????????? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carusia87
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 9:58 pm Temat postu: :) |
|
|
konflikt krwi powstaje gdy dziecko odziedziczy po ojcu Rh+ i gdy matka posiada Rh-.
Krwinki nie posiadajace Rh (Rh-) produkują przeciwciała do zwalczenia krwinek Rh+.
Jeśli twoje krwinki, przed pierwszą ciążą miały stycznośc z krwinkami Rh+ (np. skaleczyłaś się i twoja krew miała stycznośc z krwią kogoś kto posiada Rh+), to nauczyły się produkowac przeciwciała i to właśnie one mogą szybko przedostac się do krwi dziecka. Grozi to niestety... utratą ciązy.
Jeśli jednak tak nie było i twoja krew nie zna krwinek Rh+ to pierwsza ciąża nie będzie zbytnio zagrożona. Problem pojawia się przy porodzie. Tutaj krew dziecka miesza się z krwią matki.
Zeby uniknąc późniejszych problemów wprowadza się do krwi matki gotowe przeciwciała, by krwinki nie nauczyły sie produkowac własnych.
To chyba tyle. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karioka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Jestem dzieckiem, które urodziło się mimo takiego konfliktu serologicznego.
Mama ma grupę krwi Rh-, a tata Rh+. Tak więc nic nie jest do końca takie oczywiste.
W dzisiejszych czasach można już temu nieco pomóc. _________________ I'm your little butterfly... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
am.100
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 3:43 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedzi, czyli w sumie roznie to bywa moze byc wszystko okey a z drugiej strony moze byc calkiem niewesolo, ale dzieki za odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Foka
|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 7:11 pm Temat postu: |
|
|
ja mam jeszcze gorzej, bo mam grupę 0 Rh - a mój narzeczony AB Rh+ to już w ogóle jest sprzeczność, ale lekarz mi powiedział że nie ma obaw, bo są leki zapobiegające konfliktowi krwi, dobrze, że medycyna idzie do przodu _________________
PCO, starania 6 lat
laparo+elektro 15.10.2008
*+17.05.2009 Natalka 22tc pp |
|
Powrót do góry |
|
|
|
am.100
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 7:47 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za podzielenie sie ze mna swoimi wiadomosciami,ja tesz odwiedzilam lekarza no i tesz mi powiedzial ze sa takie zastrzyki przew konflikom krwi, dzieki i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Foka
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 9:42 pm Temat postu: |
|
|
nie ma za co zawsze pomagam jak mogę pozdrówka _________________
PCO, starania 6 lat
laparo+elektro 15.10.2008
*+17.05.2009 Natalka 22tc pp |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ewelina25
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 2:59 pm Temat postu: konflikt serologiczny |
|
|
czesc wszystkim
slyszalam ze konflikt serologiczny nie jest grozny przy pierwszej ciazy. podobno z druga trzeba uwazac ale moje pytanko jest takie: jaka musi byc przerwa miedzy pierwsza a kolejna ciaza w przypadku konfliktu serologicznego?? moja mama twierdzi ze co najmniej 5 lat ale moze ktos ma inna wiedze na ten temat co?? medycyna idzie tak do przodu ze moze to juz bez roznicy i nawet po 2 latach od pierwszej ciazy mozna zajsc ponownie i nic nie bedzie zagrazalo zyciu i zdrowiu matki i dziecka?? prosze o pomoc i szybka odpowiedz:) z gory dziekuje pieknie :)pozdrowionka dla wszystkich
----edited by emilka----
temat przyłączyłam do tematu pokrewnego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 6:42 pm Temat postu: |
|
|
przerwa 5 lat;] pierwsze słysze;] z tego co wiem to jeżeli jest sie w grupie ryzyka to lekarz powinien zrobić wywiad i dowiedzieć sie jakie sa fenotypy krwi na tej podstawie ustalić genotypy i dzieki temu dokładniej okreslić prawdopodobieństwo wystapienia konfilktu serologicznego i jeżeli jesteś w grupie ryzyka no i tak takie pierdoły... no faktem jest ze pamieć inmunologiczna po pierwszej ciązy zostaje przez pare ąłdnych lat ale myśle ze warto było by to z lekarzem skonsultować bo przecież są leki inmunosupresyjne...wiec jakoś da rade to załątwić napewno
dodano///
aaaa i jeszcze zależy jak przebiegł poród pierwszy czy dostałaś te przeciwciała czy nie bo jak tak to luz;] ale jak nie to juz troche trudniej;)
Ostatnio zmieniony przez mikmik dnia Czw Lut 07, 2008 6:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ewelina25
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 8:43 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedz a czy to prawda ze kobiety z tym Rh(-) moga miec problemy z zajsciem w ciaze??
ja mam grupe krwi wlasnie ABRh(-) a moj facet nie wie dokladnie ale chyba cos z Rh(+) i sie zastanawiam czy bede miec jakies problemy z zajsciem w caze o i czy potem np po 2 latach bede mogla znowu zajsc w ciaze... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|