Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mala_e
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 12:07 pm Temat postu: Stres w ciąży |
|
|
Mam pytanko, dla mnie jestem w 16 tc a dla mojej gin w 18 tc. Niestety już ponad 2 m-c jestem w ciągłym stresie, nic nie moge na to poradzić, ponieważ to wszystko dzieje się samo ale niestety bezpośrednio dotyka mnie i moją dzidzię. Od 2-ch dni na skutek płaczu czuję bóle w dolnej części brzucha, nie wiem czy coś się złego nie dzieje. Wizytę mam dopiero po Nowym Roku i martwię się tym wszystkim jeszcze bardziej.
Jeszcze jedno, może któraś z Was opisać jak odczułyście pierwsze ruchy dzidzi?
Pozdrawiam E. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 7:13 pm Temat postu: |
|
|
No niestety stres jest bardzo niebezpieczny ponieważ dzidzia też odczuwa Twoje nastroję. Ciaża to trudny okres i zdarzają sie wahania nastrojów, depresja i stany lękowe. To normalne ale warto porozmawiać o tym z lekarzem bo na pewno znajdzie jakiś dobry sposób. Pamiętaj to,że się stresujesz, płaczesz odczuwa Twoje maleństwo i też nie jest mu dobrze.
Pierwsze ruchy dziecka ...hmm ja odczułam w 14 tygodniu takie dwa bulgotki po lewej stronie brzuszka. Później była długa cisza i w kolejnych tygodniach juz odczuwałam mocniejsze bulgotanie, nastepnie kopniaki a pod koniec ciąży prężenia i wypinanie dzidzi _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_e
|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Tosia81, ja też odczuwam takie bulgotki ale nie byłam pewna czy to TO, czy coś innego.
Chciałabym się przesrać stresować ale sytuacja i to co się dzieje do okoła nie pozwalają mi na spokój.
Jeszcze raz dzięki za odp. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 2:57 pm Temat postu: |
|
|
mała e to postaraj sie uspokoic. wiesz ze nerwy w ciazy to nic dobrego.. chcesz zeby dziecko było niedotlenione? albo nastapił przedwczesny porod ... trafisz wtedy na patologie i bedziesz do 40tyg tylko lezała i patrzyła w sufit..
pomysl sama czy warto tak sie denerwowac. nie wiem czego ta sytuacja dotyczy ale tak czy siak dziecko jest najwazniejsze i musisz sie uspokoic.moze wypij jakies zioła na uspokojenie..oczywiscie po konsultacji z ginekologiem.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
elzbieta.MP
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 4:17 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie, na początku ciąży, kobiety odczuwają delikatne ruchy maleństwa, które często określane są jako bulgotanie, przelewanie się, łaskotanie.
Znajdź sposób na ukojenie nerwów, to bardzo ważne dla Ciebie i dziecka. Może są jakieś czynności, które pomogą Ci się zrelaksować? Może spotkanie z bliskimi Ci osobami okaże się pomocne? Polecam także sport i ćwiczenia relaksacyjne.
Ela, redaktorka Mamopedii |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|