FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ate
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 7:09 pm Temat postu: Sucha ciemna plama na skórze |
|
|
Witam. Kilka lat temu na plecach zrobiła mi się lekko brązowa plama na skórze. Skóra w miejscu przebarwienia jest wysuszona, nie swędzi, nie boli. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Odrzuciłam raczej wszelkiego rodzaju zapalenia skóry, gdyż mam to już od kilku lat. To może być coś poważnego? Pozdrawiam i dziękuję za możliwe odpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
PrettyWoman
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Sro Maj 22, 2013 8:34 am Temat postu: |
|
|
Witaj Plama jak ta, która pojawiła się u Ciebie plama może oznaczać infekcję grzybiczą, reakcję alergiczną, czy atopowe zapalenie skóry. Trudno jest coś więcej powiedzieć, zmianę musi zobaczyć dermatolog - można udać się do lekarza bez skierowania. Nie należy jej w każdym razie bagatelizować. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pasta
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 31 podziękowań w 31 postach
|
Wysłany: Sro Maj 22, 2013 12:14 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co piszesz chodzi o pigment, który mógł powstać w wyniku nadmiernego przebywania na słońcu. To zupełnie normalne, u wielu ludzi powstają tego typu przebarwienia, sama mam kilka na dekolcie. Zmiany te nie są groźne, jednakże trzeba je obserwować - czy się nie powiększają, czy nie zmieniają koloru, nie ciemnieją, czy nie wycieka z nich wydzielina oraz czy nie narastają i czy brzegi są równe czy poszarpane. Tego typu zmiany trzeba smarować kremami z wysokim filtrem co najmniej 50 - 60, można też kupić specjalną maść, którą smaruje się znamiona przed wystawieniem skóry na słońce. Znamiona takie należy chronić nie tylko przed słońcem ale też przed sztucznymi promieniowaniami (solaria).
Możesz w celu profilaktycznym wybrać się do dermatologa na badanie tej zmiany, wówczas lekarz udzieli Ci informacji czy zmiana może w przyszłości przerodzić się w coś poważniejszego, jak też da wskazówki jak dbać o zmienione miejsce.
Unikaj kontaktu skóry ze środkami chemicznymi, z kosmetykami niewiadomego pochodzenia i stosowania maści bez konsultacji z lekarzem:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|