FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agusia Gość
|
Wysłany: Sob Gru 10, 2005 8:51 pm Temat postu: surfaktant płucny |
|
|
Jak nazywa się wyjściowy związek (steroid) do produkcji surfaktantu płucnego? Jakie są skutki niedoboru tego surfaktantu? Bardzo!!!! pilne! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gg 4293189 Gość
|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 12:32 am Temat postu: surfaktant |
|
|
nie wiem czy o to Ci chodzi, ale:
surfaktant to błona napięciowo czynna
produkowana są przez pneumocyty drugiego typu (które leżą między pneumocytami pierwszego typu pojedynczo lub w skupiskach).
pokrywa cienką warstwą powierzchnię wszystkich komórek oddechowych pęcherzyków, powoduje zmniejszenie oporu sprężystego (wdech) oraz zapobiega zapadaniu się pęcherzyków (wydech), zabezpiecza przed infecją, przed przesiąkaniem płynu międzykomórkowego do pęcherzyków, reguluje wilgotność powietrza.
chyba same jego funkcje mówią już co by było jakby go nie było |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 3:04 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie........
Moje dziecko podłączone jest do sztucznego krążenia płucnego. Przeszło zapalenie płuc RSV powikłane Mykoplazmą. ma 6 miesięcy....
Pytanie brzmi: czy przy zmianach płucnych po takich zakażeniach wskazane byłoby podanie surfaktantu w celu wspomożenia pracy płuc?
Nadmieniam, że dziecko z powodu wady serca i niewydolności oddechowej, która wystąpiła w trakcie zapalenia płuc był wielokrotnie podłączany do respiratora w systemie SIMV
Proszę o odpowiedź |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bubek Gość
|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 6:19 pm Temat postu: niedobór surraktantu |
|
|
objay niedoboru sa takie za wczesniaki maja problemy z oddychaniem poniewaz pecherzyki plucne sklejaja sie i prowadzi to do ich zapalenia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|