Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iwa Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
szynę na noc, ponieważ najczęściej staw boli od zaciskania zębow w nocy, co jest powodowane nerwicą. Jeśłi boli, powinien pomóc ciepły okład. Pozdrawiam ... _________________ Nie poddaj się... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anulcia
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 11:17 pm Temat postu: |
|
|
polecam strone http://www.forum.dentonet.pl/, tam znajdziesz wiecej info na temat tej dolegliwosci oraz kontakt do specjalistow (przeszukaj forum pod katem keyword). te dolegliwosc ma sporo osob, ale niestety ciezko znalezc dobrego specjaliste w polsce, a leczenie szyna czesto nie pomaga oraz powoduje dodatkowe komplikacje. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yellen
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 7:42 pm Temat postu: Złamanie żuchwy |
|
|
Witam!
Dziś zostałem wypisany ze szpitala z zaszynowaniem złamania żuchwy. Pokarm mam pobierac przez rułeczke ssajac płyny.... Moje pytanie: co mam jesc żebym nie tracił dużo na wadze i żebym dobrze sie czuł...
Temat przenosze w odpowiednie miejsce
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 8:09 pm Temat postu: |
|
|
możesz jeść wszystko;] ale poprostu robisz z tego papke;]którą wypijasz słomką:d przepuszczasz przez mikser;] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sekutnica
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 11:43 am Temat postu: Ból szczęki z jednej strony |
|
|
Od kilku dni pobolewa mnie prawa strona 'szczęki'. Nie wiem dokładnie jak nazywa się to miejsce. Wg anatomii i na moje amatorskie oko to może być "wyrostek kłykciowaty"/"kość jarzmowa" lub "łuk jarzmowy" Takie właśnie okolice zaznaczone na obrazku
Na początku myślałam, że po prostu źle spałam ale ból nie mija. Nie jest on jakiś mocny.
Ból pojawia się przy mocniejszym zaciśnięciu szczęki, gwałtowniejszym otwarciu lub np. ruszając żuchwą na lewo. Wydaje mi się, że trochę mnie 'ściąga' w tym miejscu.
Nie mam raczej żadnych ubytków, nic się nie syfi. U dentysty byłam ost raz w grudniu 2010 i nie było żadnych zastrzeżeń.
Do jakiego lekarza najlepiej się udać? Dentysty, chirurga szczękowego? Pewnie dostanę skierowanie na rtg?
Dodam, że rosną mi górne ósemki. Po lewej stronie wystaje kawałek zęba a po prawej która mnie boli dziąsło jest jedynie twarde.
Wykluczam zewnętrzny uraz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
xofle
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 11:17 am Temat postu: |
|
|
Witam,
od kilku dni mam dokładnie to samo, a nie rosną mi górne ósemki. Obudziłem się z tym rano i trzyma od jakiegoś tygodnia.
Byłaś z tym u lekarza? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sekutnica
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 11:26 am Temat postu: |
|
|
Jeszcze nie. Taka praca cholerna, że nijak się wybrać do lekarza . Dopiero następny piątek będę miała wolny.
Nie wiem do kogo się z tym najlepiej udać?
Ból jest czasem mocniejszy, czasem mały. Kiedy się nasila mam wrażenie, że zęby nie "stykają" się powierzchnią/koronami równo, ale może dlatego że po prostu nie mogę mocniej zacisnąć szczęki
Jest mocniejszy szczególnie jak mam dłużej otwartą pape np. przy myciu zębów. I czasem ściąga mi na prawą stronę gardła, węzeł.
Najlepsze, że też się z tym obudziłam pewnego pięknego dnia . No chyba nie żadne 'wystawienie', nadwyrężenie podczas spania? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
xofle
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 11:31 am Temat postu: |
|
|
No właśnie. Rano stwierdziłem, że "źle spałem".
Opis dolegliwości bólowych u mnie identyczny, jeżeli szczęka jest "rozruszana" to o tym nie pamiętam. Czasem zastyga mi w jakiś niecentryczny sposób i robię to jakoś podświadomie.
Może spaliśmy z jakoś wygiętą szczęką? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sekutnica
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 4:45 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie nie wiem do kogo się z tym najlepiej udać. Czy do rodzinnego, jakieś rtg, skierowanie? Czy dentysta? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|