FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jolasc
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 11:29 pm Temat postu: Szmery Serca |
|
|
Witam
Mam 47lat, choruję na nadcisnienie tętnicze. W czasie badan okresowych wykryto umnie szmery w sercu, skierowano mnie nastepniena badanie echa serca.Pozatym mam podwyzszony choresterol kriw oraz przez ostatnie 3 tygodnie przechodzilam infekcje organizmu(przeziebienie powazniejsze).Moje pytanie jest nastepujace.Czego przyczyna sa szmery?Czy ta choroba jest powazna?Jezeli to mozliwe to rowniez cos na temat tej choroby.z gory dziekuje. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 12:12 am Temat postu: |
|
|
hmm... z tego co wiem to szmery serca bywaja powazne i niepowazne ja mialam do 17 roku zycia szmery w sercu... niby niegrozne, ustaly juz i nikt nie wiedzial co i jak... czasami mnie kloje w okolicach serca jak bardzo sie zmecze ale to chyba nie od tego:)
ale szmery serca moga byc spowodowane tym ze ktoras zastawka w sercu sie nie domyka i przy niecalkowitym zamknieciu zastawki przedostaje sie troche krwi i to sa te szmery... i tez sa grozne i niegrozne typy tych ze szmerow ( wiem tylko ze najgorsze przypadki to leczy sie operacyjnie - wymienia sie te zastawki bo cisnienie krwi jest tak duze ze zastawki zostaja uszkodzone) ale nie koniecznie musi tak byc w pani przypadku - to tylko w najgorszych przypadkach ... musiala by pani spytac sie lekarza.. pogadac na ten temat bo to nie jest moja dziedzina... pisze tylko to co wiem:) pozdrawiam i zycze zdrowia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Iwa Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 11:56 pm Temat postu: |
|
|
Szmery-dodatkowe zjawiska słuchowe, które nakładają się na podstawowe tony serca. Powstają na skutek zawirowań w przepływie krwi przez komory i zastawki w sercu. Mogą być wynikiem zmian właściwości krwi czy przyspieszenia jej przepływu, ale najczęściej są związane z wadami zastawek serca.Przyczyną szmeru w chorym jak również zdrowym sercu, są zawirowania krwi. Szmery niewinne-łatwiej pojawiają się w małym serduszku, kiedy naczynia krwionośne są mniejsze, a krew szybko płynie,np podczas gorączki, zmęczenia lub niepokoju dziecka.
Szmer patologiczny, najczęściej szorstki, występuje zawsze w sercu chorym. Spowodowany jest zwykle nieprawidłowymi otworami w przegrodach serca, zwężeniami na drodze płynącej krwi lub nieszczelnościami zastawek serca.
Objawy mogą sugerować jego patologiczne pochodzenie. Są to: sinica, duszność, omdlenia, zasłabnięcia, zawroty głowy, łatwe męczenie się, incydenty "kołatania" serca. _________________ Nie poddaj się... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|