FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mika
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 4:24 pm Temat postu: szpotawe podudzie |
|
|
Witam wszystkich jestem tu po raz pierwszy i nie wiem czy moge tu przedstawic moj problem, otóż moim najwiekszym zmartwieniem sa krzywe łydki, tzw szpotawe podudzie.Moje nogi wygladają tak jakbym wogole nie miała łydek(nie wiem czy wiecie o co mi chodzi). Mam 21 lat takze mysle ze na jakies ewentualne wkladki ortopedyczne jest juz pewnie za pozno ale moze zna ktos cwiczenia ktore daja rezultaty i by w jakims stopniu zmniejszyly moja wade(bylam u ortopedy i polecił mi cwiczenia wzmacniające łydki,jednak nie wiem jakie to sa) mam na tym punkcie straszne kompleksy , poniewaz jestem skazana na spodnie,rezygnuje z przyjemnosci typu chodzenie na plaze, basen itp.Bardzo prosze niech ktos odp kto zna ten problem,prosze o jakies wskazowki byla bym bardzo wdzieczna! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Sara
|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Kolana koślawe charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym do wewnątrz, tzw. ???iksy”. Kolana szpotawe charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym na zewnątrz, tzw. ???beczka”. W przypadku kolan koślawych wadę tę pogłębia stanie w rozkroku oraz siad klęczny. W przypadku kolan szpotawych przeciwwskazany jest siad skrzyżny. ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA KOŚLAWE 1. Siad skrzyżny, dłonie na kolanach, ręce ugięte pod kątem prostym w stawie kolanowym. Ruch - spychanie kolan w dół ciężarem ciała i siłą ucisku rąk. 2. Siad skrzyżny. Ruch - wstawanie z nogami skrzyżowanymi. 3. Siedząc głęboko na krześle, między kolanami poduszeczka, podudzie związane. Ruch - unoszenie nóg do poziomu - wytrzymać licząc do trzech. 4. W siadzie stopy podeszwami opierają się o siebie, dłonie nachwytem obejmują grzbiet stóp. Ruch - rozpieranie kolan łokciami na zewnątrz z niewielkim opadem tułowia w przód. 5. Między kolanami umieszczona piłka. Ruch - skoki. 6. Stopa zamienia się w ???gąbkę”. Ruch - mycie ciała ???gabką” - stopą. ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA SZPOTAWE 1. Siad prosty, nogi związane w kolanach. Ruch - wznos nóg z maksymalnym napięciem mięśni. 2. Postawa stojąca. Ruch - napinanie pośladków i łączenie kolan. 3. Leżenie przodem, między stopami chusteczka. Ruch - unoszenie nóg prostych w górę - wytrzymać. 4. Leżenie przodem. Ruch - napinanie mięśni pośladkowych z próbą łączenia kolan. 5. Leżenie przodem, kolana złączone taśmą. Ruch - wznos prostych nóg nad podłogę. 6. Leżenie tyłem. Ruch - wznos prostych nóg i łączenie ich. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Sara
|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 5:02 pm Temat postu: |
|
|
ale czy to to samo co łydki? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mika
|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 5:27 pm Temat postu: |
|
|
sara wielki dzieki za odp z wygladu moich nog wnioskuje ze mam szpotawe kolana ( w karcie zdrowia mam napisane szpotawe podudzie ale mysle ze chodzi o szpotawosc kolan, iksow napewno nie mam )maja nawet kształt zblizony do beczki bo sa troche jakby okrgłe. Nie pozostaje mi nic innego jak zacząć ćwiczyć,troszke nie zrozumiałam tych ćw. ale mysle ze sie połapie:)np ten siad prosty nogi zwiazac w kolanach czyli rozumiem ze mam siadac ze zwiazanymi nogami tak;) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
smutnaa Gość
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Czesc! A czy te cwiczenia na koslawosc kolan przy regularnych cwiczeniach dają jakies efekty,bo mam podobny problem i chcialabym wiedziec czy komus te cwiczenia daly rezultaty,prosze niech ktos sie wypowie? bede wdzieczna.pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|