Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Uczulenie sloneczne!!! uciazliwy problem .. pomozcie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Lekarz rodzinny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olom

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lip 25, 2006 12:24 pm    Temat postu: Uczulenie sloneczne!!! uciazliwy problem .. pomozcie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Od 7 lat pojawiaja mi sie uczylenia sloneczne. Wysypka(male , swedzace, czerwone chrostki) . Pojawia sie wlasciwie wszedzie oprocz twarzy wewnetrzej czesci wloni i stop . Nie moge sie opalac a pol godziny w naslonecznionym samochodzie powoduje swedznie wszystkich odslonietych czesci ciala. Lekarz przepisal mi Amertil po zjedzeniu 3 opakowan ... nie pomoglo nic .Prosze o podpowiedzi moze macie taki sam problem jak ja , moze macie jakies sposoby , moze cos pomaga. Ja zauwazylem ze opalone czesci ciala wysypka jest znacznie miejsza lub wogule nie wystepuje . Niby problem nie wielki ale cholernie uciazliwy . Odpiszcie . prosze o konkrety
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Satan Sulejman
Gość

PostWysłany: Wto Lip 25, 2006 12:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam podobnie..i...po prostu unikam słońca. Pal sześć że jestem blady jak prześcieradło, ale wiem, że opalę się jedynie poprzez zastosowanie samoopalacza. I tyle. Trzeba nosić czapkę lub kapelusz.
Powrót do góry
olom

PostWysłany: Wto Lip 25, 2006 12:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No ja nie mam ochoty chodzic w dlugich spodniach i koszuli z dlugim rekawem w +35 stopniach , albo drapac sie w sklepie po calym ciele chce ten problem zminimalizowac wiec prosze o konkrety
Powrót do góry
dawidst16

PostWysłany: Wto Lip 25, 2006 4:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
podobny problem posruszylem juz w jednym temacie wczesniej w tym dziale bo tez mam ten problem od zawsze... i tak sobie pomyslalem ze przeciez to jest zwykla dolegliwosc alergiczna i jest troche lekow ktore usuwaja objawy alergi np. alertec i rzeczywiscie ulotka mowi ze jednym z zastosowan jest pokrzywka swietlna, dzisiaj kupilem i jeszcze nie bralem wiec nie moge powiedziec czy dziala ale pewnie działa. do tej pory probowalem babcinego sposobu czyli wcinanie wapna i unikanie slonca przez 2 - 3 dni po pojawieniu sie tego dziadostwa na skorze. no i ta metoda jest rzeczywiscie skuteczna.

Jednym ze sposobow radzenia sobie z pokrzywka po kontakcie ze sloncem jest tez stopniowe przyzwyczajanie skory do slonca, musze przyznac ze to tez pomaga , sam to sprawdzilem, w zeszlym roku nad morzem - 1 wyjscie na plaze wiadomo lekka opalenizna i pokrzywka na klatce piersiowej w okolicach brzucha i w okolicach obojczykow. wiadomo normalka, swedzi piecze i nie wiadomo za cos sie zlapac i szlag trafia czlowieka, ale wieczorem wzialem 2 tableki wapna musujacego i po ok 1.5 godzinie ustapilo. na nastepny dzien staralem sie nie opalac , ale tez nie unikalem calkiem slonca, natomiast 2 dni po calym zajsciu posmarowalem sie kremem z filtrem cos ok 25 i pokrzywka nie wystapila. pozniej pojawiala sie tylko po tym jak np z tydzien lub dwa nie opalalem sie wogole i wychodzilem na slonce. no i wtedy znowu wapno , krem z filtrem itd w kółko

Wt ym roku postanowilem ze wezme sie za to bo wkurza mnie to juz konkretnie i tak sobie pomyslalem ze trzeba jakas lepsza ochrone skorze zapewnic wiec pomyslalem ze mozzna wcinać beta karoten ktory wytworzy naturalna ochrone bo bedzie wiecej barwnika ktory chroni przed przedostawianiem sie promieni w glebsze partie skory a ponad to ubezpieczylem sie Alertec'iem ktory jak juz mowilem przedziwdziala objawom pokrzywki swietlnej (podobnie z reszta jak beta karoten - tam tez w ulotce jest to napisane) . Polacze metode oswajania skory z dieta bogata w beta karoten oraz kremami z umiarkowanym filtrem (filtry 80 zostawmy niemowlakom i albonosom) i mam nadzieje ze jakos dam rade. Jak juz mowilem dopiero wrocilem z apteki i jeszcze nie probowalem tego ale po urlopie (wracam 13 sierpnia) dam znac czy to pomoglo.

no to na tyle jakby ktos mial lepsze spoby i juz sprawdzone to czekam Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Lekarz rodzinny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1