Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
djkrss
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 1:10 pm Temat postu: Usunięcie pieperzyka |
|
|
Witam,
Chciałbym sobie usunąć pieprzyk o średnicy 0,3 cm z twarzy. Pieprzyk jest dość wypukły i przeszkadza mi w goleniu. W przychodni państwowej chcą mi go wyciąć chirurgicznie. Czy zostanie mi po tym blizna? Ile trzeba nosić plaster po wycięciu pieprzyka? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 6:05 pm Temat postu: |
|
|
jeśli zabieg będzie przeprowadzony dobrze to nie powinna zostać duża blizna. zawsze potem możesz poprosić lekarza o przepisanie maści redukujących blizny (są takowe - moja siostra miała ogromną bliznę na nodze teraz ma znacznie mniejszą , ale nie pamiętam jak ta maść się nazywała).
możesz też iść na laserowe wycięcie ale nie wiem czy taki zabieg jest refundowany przez NFZ. i czy po nim nie zostają blizny. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 7:18 pm Temat postu: |
|
|
Bodajże maść z masy perłowej pomaga. Stosowałem taką po bliznach od trądziku i po zabiegu chirurgicznym na nodze- pomogło. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bianka16
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Ja przeszłam już taki zabieg, tylko tyle,że pieprzyk miał średnicę 0,5 cm. Zastosowano metodę elektrokoagulacji. Minął rok, została tylko minimalna blizna którą, żeby zauważyć, trzeba się dobrze przyjrzeć i wiedzieć,że coś tam było. Samo znamię było znacznie bardziej widoczne niż "blizna" po nim. Zabieg także miałam robiony na NFZ. Ja plasterek nosiłam około tygodnia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lenka92
|
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 4:41 pm Temat postu: :) |
|
|
Witajce chcialabym usunac pieprzyk ktory mam troszke pod pacha jest on sredni ale mi przeszkadza gdzy odstaje i czasami gdy zapinam biustonosz to zachaczam za niego i takie dziwne uczucie mnie ogarnia boje sie ze kiedys go urwe staram sie uwazac ale nie zawsze mi sie to udaje :/ co mam robic czy usuniecie pierzyka moze miec jakis wplyw na nowotwor? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 7:11 pm Temat postu: |
|
|
nie. to raczej ciągłe naruszanie jego struktury może wywołać niepożądany rozrost komórek.
lekarze raczej nie chcą usuwać. ale w przypadku kiedy pieprzyk jest w miejscu drażnienia to zaleca się usunięcie go. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
stepa
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2012 7:26 pm Temat postu: Wymrażanie |
|
|
Z tego, co wiem na ten temat, to bardzo dobre efekty daje zabieg kriochirurgiczny, czyli wymrażanie tkanki. Nie zostawia praktycznie żadnych blizn. Niektóre gabinety stosują już tą metodę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lena11
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2012 10:30 am Temat postu: |
|
|
ja jestem po usunięciu pieprzyka przez wymrożenie i po 0,5 roku nie mam już żadnej blizny na twarzy. fakt, że pieprz był mały (0,3) ale umiejscowiony w "niewygodnym" miejscu, nieopodal ust. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
airone
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 4:33 pm Temat postu: |
|
|
ja też bede musiala sie pozbyc pieprzyka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
monstrum
|
Wysłany: Nie Mar 03, 2013 9:19 pm Temat postu: |
|
|
U mnie pieprzyk miał ok 0.5 cm średnicy i wystawał też na pół centymetra. Umiejscowiony był przy pępku. Po usunięciu chirurgicznym praktycznie nie widać po nim żadnego śladu więc jestem bardzo z tego zadowolona. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|