Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Usunięcie pieperzyka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dermatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
djkrss

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 1:10 pm    Temat postu: Usunięcie pieperzyka Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
Chciałbym sobie usunąć pieprzyk o średnicy 0,3 cm z twarzy. Pieprzyk jest dość wypukły i przeszkadza mi w goleniu. W przychodni państwowej chcą mi go wyciąć chirurgicznie. Czy zostanie mi po tym blizna? Ile trzeba nosić plaster po wycięciu pieprzyka?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 6:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jeśli zabieg będzie przeprowadzony dobrze to nie powinna zostać duża blizna. zawsze potem możesz poprosić lekarza o przepisanie maści redukujących blizny (są takowe - moja siostra miała ogromną bliznę na nodze teraz ma znacznie mniejszą , ale nie pamiętam jak ta maść się nazywała).
możesz też iść na laserowe wycięcie ale nie wiem czy taki zabieg jest refundowany przez NFZ. i czy po nim nie zostają blizny.
Powrót do góry
Zibi
Przyjaciel forum

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 7:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bodajże maść z masy perłowej pomaga. Stosowałem taką po bliznach od trądziku i po zabiegu chirurgicznym na nodze- pomogło.
Powrót do góry
Bianka16

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 8:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja przeszłam już taki zabieg, tylko tyle,że pieprzyk miał średnicę 0,5 cm. Zastosowano metodę elektrokoagulacji. Minął rok, została tylko minimalna blizna którą, żeby zauważyć, trzeba się dobrze przyjrzeć i wiedzieć,że coś tam było. Samo znamię było znacznie bardziej widoczne niż "blizna" po nim. Zabieg także miałam robiony na NFZ. Ja plasterek nosiłam około tygodnia.
Powrót do góry
lenka92

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 4:41 pm    Temat postu: :) Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witajce chcialabym usunac pieprzyk ktory mam troszke pod pacha jest on sredni ale mi przeszkadza gdzy odstaje i czasami gdy zapinam biustonosz to zachaczam za niego i takie dziwne uczucie mnie ogarnia boje sie ze kiedys go urwe Sad staram sie uwazac ale nie zawsze mi sie to udaje :/ co mam robic czy usuniecie pierzyka moze miec jakis wplyw na nowotwor?
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 7:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie. to raczej ciągłe naruszanie jego struktury może wywołać niepożądany rozrost komórek.
lekarze raczej nie chcą usuwać. ale w przypadku kiedy pieprzyk jest w miejscu drażnienia to zaleca się usunięcie go.
Powrót do góry
stepa

PostWysłany: Wto Lut 21, 2012 7:26 pm    Temat postu: Wymrażanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Z tego, co wiem na ten temat, to bardzo dobre efekty daje zabieg kriochirurgiczny, czyli wymrażanie tkanki. Nie zostawia praktycznie żadnych blizn. Niektóre gabinety stosują już tą metodę.
Powrót do góry
lena11

PostWysłany: Sro Gru 12, 2012 10:30 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja jestem po usunięciu pieprzyka przez wymrożenie i po 0,5 roku nie mam już żadnej blizny na twarzy. fakt, że pieprz był mały (0,3) ale umiejscowiony w "niewygodnym" miejscu, nieopodal ust.
Powrót do góry
airone

PostWysłany: Nie Lut 17, 2013 4:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja też bede musiala sie pozbyc pieprzyka
Powrót do góry
monstrum

PostWysłany: Nie Mar 03, 2013 9:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U mnie pieprzyk miał ok 0.5 cm średnicy i wystawał też na pół centymetra. Umiejscowiony był przy pępku. Po usunięciu chirurgicznym praktycznie nie widać po nim żadnego śladu więc jestem bardzo z tego zadowolona.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dermatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1