Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kinia_18 Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 712
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: z internetu
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 11:10 am Temat postu: Warzywa na patelnie. |
|
|
Orientujecie się czy moze te warzywa są zdrowe? I czy częste ich jedzenie nie nie sie za sobą jakis konsekwencji i czy można je używać przy odchudzaniu np zamiast normalnego obiadu czasami zjeść taki mix _________________ Wszyscy Ci których dotknie Miłość stają się nieśmiertelni, żyją w sercach tych, którzy tą miłością ich obdarzyli. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Dołączył: 06 Gru 2006 Posty: 10731
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 11:29 am Temat postu: |
|
|
ja tam jem te zieleniny raz na jakis czas zalezy od zachcianki... sadze ze jesliby były niezdrowe to nie zostały by dopuszczone do sprzedazy tylko ja jakos nie moge sie nimi najesc.. chyba ze z ryżem bo tak samymi to nie czuje ze jem i za godz znow mi sie chce amku hehehe _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kinia_18 Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 712
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: z internetu
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 1:34 pm Temat postu: |
|
|
No ja najbardziej lubie z ryżem i z sosem łowicz ale teraz chce jeść w wersji bardziej light;) A na rynku jest dużo nie zdrowego jedzenia więc chyba by je dopuścili do sprzedaży i dla tego pewna niejestem. _________________ Wszyscy Ci których dotknie Miłość stają się nieśmiertelni, żyją w sercach tych, którzy tą miłością ich obdarzyli. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 5500
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
Skąd: z pokoju.
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 2:37 pm Temat postu: |
|
|
nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywność ;)
ale mrożenie jest metodą utrwalania żywności, dzięki której są zachowane jak najbardziej skladniki odżywcze i witaminy. drugą metodą jest liofilizacja. tak więc jak wybierasz mrożone warzywka, to jest ok tylko najlepiej byłoby je przygotowywać na parze, w mikrofalówce lub opcjonalnie gotować (i potem z wywaru zrobić zupkę lub coś) _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
trinitrotoluen Przyjaciel forum
Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 135
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Należy też pamiętać, że obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny potraw. _________________ Fide, sed cui, vide! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Dołączył: 06 Gru 2006 Posty: 10731
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 9:58 pm Temat postu: |
|
|
hehe ja nic nie rozumiem tzn tego ost. zdania co napisał kolega Triii... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kinia_18 Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 712
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: z internetu
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 11:20 am Temat postu: |
|
|
Każda potrawa ma jakiś indeks glikemiczny i np jak marchewke jeż surową to ma ona go niższey niż jak ją ugotujesz. Ja zabardzo się nieznam na indeksach glikemicznych ale chyba jest jakoś tak że ten wyższy jak sie spożywa to łatwiej przytyć ale pewna nie jestem. _________________ Wszyscy Ci których dotknie Miłość stają się nieśmiertelni, żyją w sercach tych, którzy tą miłością ich obdarzyli. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
trinitrotoluen Przyjaciel forum
Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 135
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Indeks glikemiczny mówi nam o tym jak zwiększa się poziom glikemii (czyli "cukru we krwi") po spożyciu potrawy względem takiej samej ilości glukozy (lub białego chleba, zależy od autora tablic chyba ale to praktycznie to samo - biały chleb = czysty cukier ).
Im niższy indeks tym lepiej (oczywiście bez popadania w skrajności, jak się coś o wyższym GI skubnie to się świat nie skończy), niski indeks to mniej więcej poniżej 70. W internecie są odpowiednie tablice, można sobie poszukać. Potrawy o niskim GI są bardziej sycące - na dłużej niwelują uczucie głodu poprzez stopniowe, powolne wyrównanie glikemii, nie powodując gwałtownych wyrzutów insuliny (a co za tym idzie popadnięcia w hipoglikemię i napadów głodu).
Obróbka termiczna zwiększa GI wielu pokarmów. _________________ Fide, sed cui, vide! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
new power 12
Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 110
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja od czasu do czasu też lubię zjeść warzywa na patelnię i wydaje mi się,że nie są niezdrowe gdy się je np.raz czy dwa razy w tygodniu:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Maj 2006 Posty: 1008
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 6:40 pm Temat postu: |
|
|
trinitrotoluen napisał: | (lub białego chleba, zależy od autora tablic chyba ale to praktycznie to samo - biały chleb = czysty cukier Wink). |
mylisz sie !! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|