Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewcia_wi1
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 12:42 pm Temat postu: Wysoka gorączka u małego dziecka proszę o pomoc |
|
|
Witam, bardzo proszę o poradę, mój siostrzeniec ma 8 miesięcy i
utrzymuje sie wysoka gorączka, ponad 38-39 stopni. Trwa to około 2
tygodni, lekarz nie potrafi powiedziec skąd to się bierze, gdyż mały
nie ma żadnych innych dolegliwości, gardło czyste i wogóle wszystko
dobrze poza tą gorączką. Lekarz wykluczył w tym wszystkim winę
ząbkowania, ale nie potrafi podac przyczyny i wyleczyc malucha, a
gorączka jaka była taka jest. Szkoda dziecka bo sie męczy, jeśli
ktoś ma pomysł co to może być to bardzo proszę o pomoc. Z góry
dziękuję.
---edit by Wind_Of_Hope---
temat przenosze w odp. miejsce |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem lekarz nie jest kompetentny. Przy tak wysokiej goraczce i dlugo trwającej powinien zlecic podstawowe badania albo skierować dziecko na badania do szpitala. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Madelajn
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Również uważam, że lekarz jest niekompetentny. Gorączka nieznanego pochodzenia, utrzymująca się tak długo może być niebezpieczna dla dziecka. Przyczyn może być wiele - stany zapalne, bakteryjne- które to zwłaszcza są niebezpieczne u tak małego dziecka ze względu na możliwość rozwinięcia się w szybkim tempie sepsy. Stąd bardzo ważne jest zrobienie szczegółowych badań, a w razie konieczności nawet hospitalizacji. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
teska
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 10:56 am Temat postu: |
|
|
Najwazniejsze jest, żeby tak wysoką temperaturę obniżyć. U dzieci do 38 stopni lekarze mówią, żeby nie zbijać temperatury, ale powyżej to koniecznie. U mojego dziecka zawsze skutkuje przy temperaturze Ibufen, bo działa najszybciej i najdłużej.
Możesz też stosować zimne okłady, a już na pewno powinnaś zmienić lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
k.ajka
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 4:04 pm Temat postu: |
|
|
Oj to prawda, jak można pozwolić, żeby dziecko tak długo gorączkowało. Jakiś mocno niefrasobliwy ten lekarz. A co do Ibufen to uważam, że rzeczywiście najszybciej i najskuteczniej obniża temperaturę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
orka
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 10:07 am Temat postu: |
|
|
Tak jak pisza dziewczyny w takiej sytuacji nalezy jak najszybciej zmienic lekarza. Nie mozna pozwolic na cos takiego. ŻEby obnizyc gorączkę u takiego malucha nejlepiej podac ibufen, on jest przeznaczony nawet dla kilkumiesiecznych dzieci, ale to wyjscie tymczasowe, bo koniecznie trzeba znaleźc przyczyne wysokiej temperatury |
|
Powrót do góry |
|
|
|
izka300984
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Mój synek już 2 dzień ma gorączke 40 stopni byłam u lekarza powiedział ża na lekko zaczerwienione gardło daje mu syropy które przepisał i wygląda na to że z gardłem jest już w porządku bo normalnie je wszystkie posiłki w wcześniej nić nie jadł no ale gorączka nadal nie spada,żadnych innych obiawów nie ma co może być przyczyną tak wysokiej gorączki??czy to prawda że paracetamol można dawać 2 leyniemu dziecku aż 6 razy dziennie??do tak mi powiedzaił lekarz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mloda-mama
|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 10:56 pm Temat postu: |
|
|
ja bym próbowała zbić jakoś tę gorączkę. Kto wyżej pisał że ibufen. Również polecam. Przeważnie się sprawdzał w takich sytuacjach. Dodatkowo może na własną rękę jakieś badania moczu? Bo karmić dziecko samymi lekami bez poznania przyczyny też nie jest dobre.
Może jakieś uczulenie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marta30
|
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 1:52 am Temat postu: |
|
|
Koniecznie zrobić badanie moczu, aż dziwne że lekarz na to nie wpadł (więcej go nie oglądać). Wirusy raczej nie utrzymują się tak długo. Nie bagatelizować, gdy gorączka jest dłużej niż 3 dni tzn. że coś jest nie tak. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Hemma
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 6:12 pm Temat postu: |
|
|
ja też jestem zwolenniczką ibufenu d jeśli chodzi o zbijanie gorączki i towarzyszące jej bóle zapalne. aczkolwiek muszę przyznać, że od niedawna znam ten lek, czego żałuję bo gdybym natknęła się na niego wcześniej to z kilkoma sytuacjami zdrowotnymi mogłabym sobie szybciej poradzić. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|