Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
McKonrad
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 5:13 pm Temat postu: Za wysokie OB |
|
|
Witam,
Mam 18 lat, ostatnio chorowałem w święta, miałem silny kaszel i bardzo bolała mnie noga. Dostałem antybiotyk ale mi nie pomógł, jestem chory nadal i boli mnie silnie noga. Zrobiłem badania na krew i USG, USG nogi wyszło dobrze, a OB w badaniu krwi przekroczyło normę bo aż: 90. Czy jest to związane z wcześniejszą chorobą, z braniem antybiotyku lub powikłaniem po chorobie, czy to coś gorszego? Czy muszę zrobić dodatkowe badania ponieważ dostałem inny antybiotyk czy mam czekać, aż go skończę brać? Czy mam odczekać dwa tygodnie (ponieważ za tydzień skończę brać antybiotyk)? A może zrobić inne badania? Ponieważ lekarz rodzinny powiedział mi, że mam poczekać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pasta
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 31 podziękowań w 31 postach
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nnn123
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2015 12:18 am Temat postu: |
|
|
Skończyć antybiotyk, poczekać ze tydzień czy dwa i powtórzyć. Organizm nie tylko walczy z drobnoustrojami, po walce z nimi (po fagocytozie, lub wywołaniu w nich apoptozy) musi się pozbyć resztek tego co po nich zostało na polu bitwy. Mało tego antybiotyki przeważnie robią misz-masz w tzw. flakach, który przechodzi nawet samoistnie, ale na to trzeba minimum tydzień czasu. Polecam jogurt naturalny, najlepiej w trakcie antybiotykoterapii i parę dni po.
BTW. Tak z ciekawości, co Pan robił z tą nogą? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bb8
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2016 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Podwyższone OB świadczy o stanie zapalnym. Także jeśli jesteś chory, brałeś i nadal bierzesz antybiotyk to spokojnie odczekaj. Daj organizmowi dojść do siebie, nabrać sił i się zregenerować. Jak skończysz brać leki to po ok tygodniu możesz iść zrobić kontrolne badania.
A w między czasie dobrze się odżywiaj, jedz dużo jogurtów naturalnych, nie przemęczaj się, odpoczywaj i wszystko powinno wrócić do normy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
hanna206
|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2016 10:21 am Temat postu: |
|
|
siemanko |