Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

zadanie

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Genetyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 6:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

spoko. to wiesz co, a dasz radę ten schemat narysować i robić zdjęcie?

funiq napisał:
ILE RODZAJOW GAMET I W JAKICH ILOSCIACH ( % gamet) BEDZIE WYTWARZAL ORGANIZM HETEROZYGOTYCZNY POD WZGELDEM:

a) jedenj cechy Bb

b) dwoch nieznaleznie dziedziczacych sie cech AaBb]

a). będzie wytwarzał gamety B i b w równych ilościach
b). będzie wytwarzał gamety: AB, Ab, aB, ab (nie wiem, w jakich ilościach, ale chyba też równych - ?)
funiq

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 6:49 pm    Temat postu: schemat Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jezeli podasz mi swoj adres poczty to zrobie skan tego zadania i ci wysle bo ja kurka nie mam pojecia jak go narysowac to praktycznie wszytsko jest połaczone liniami

----edited by emilka----
wrzuciłam na razie tutaj, bo może ktoś się pokusi o rozwiązanie. ja jak skończę ze swoim modelowaniem też spróbuję zrobićWink

aaaaaaa dopiero zauwałyłam emilko ze rozwizałas mi kolejne zadanie Very Happy dziekuje :*

----edited by emilka---
posty połaczyłam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 11:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to będzie tak:

a).
1. IAi0
2. IBi0
3. IAIB

b).
A - IAi0, IAIA
AB - IAIB

c). niestety nie wiem, bo wydawało mi się, że grupy krwi się dziedziczą właśnie wg praw Mendla <myśli> może chodzi o to, że występują różne allele tego samego genu?
może ktoś inny to wyjaśni Wink
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Nie Kwi 13, 2008 10:03 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

funiq to teraz czas na honorarium dla Emilki. Tu nie ma nic za darmo. wyskakuj z kasy,ale już ! Smile Exclamation

hahah zartuje Wink Wink

Powrót do góry
kuba23

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 4:04 pm    Temat postu: kto mi odpowie na to pytanko????? prosze Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

okresl jednym zdaniem ,jaki etap w rozowju genetyki molekularnej zapoczatkowało poznanie genomu ludzkiego

sposrod wymieninych chorob genetycznych człowieka wybierz szereg w ktorym zestawiono wyłacznie choroby wynikajace z mutacji genowych

a) anemia sierpowata,mukowiscydoza,zespol klinefeltera,hemofilia

b) zaspoł turnera,fenyloketouna,anemia sierpowata,zespoł downa

c) anemia sierpowata ,fenyloketouna,mukowiscydoza,choroba huntungtona

d) daktonizm,hemofilia,zespoł downa ,choroba huntungtona

----edited by emilka----
posty połączyłam a cały temat przyłaczyłam do powiedzmy, że pokrewnego. jeżeli to są lekcje do odrobienia, to nie udzielamy odpowiedzi!
Powrót do góry
niqsiatko

PostWysłany: Sob Paź 04, 2008 1:35 pm    Temat postu: pomoc przy zdaniu... niełatwe... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hejka wszystkim.. s tym roku piszę maturę rozszerzoną z biologii (chemii i fizyki też) i nie umiem sobie poradzić z tym zadaniem... ma ktoś jakiś pomysł.. proszę... Sad

Geny (D) i (E) są ze sobą sprzężone. Krzyżując dwie podwójne heterozygoty w wyniku mejozy utworzyły się m in. gamety : DE oraz De z odpowiednimi częstościami:
a) 48% DE oraz 8% De
b) 0,395 oraz 0,105.
Oblicz odległość między genami D i E (przedstaw obliczenia)

----edited by emilka----
posty połączyłam a cały temat przyłaczyłam do powiedzmy, że pokrewnego
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Genetyka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3