Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Buaha
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 10:42 pm Temat postu: Zadrapanie grzebieniem znamienia na głowie |
|
|
Jestem chłopakiem i mam długie włosy, mam pieprzyka/brodawke od dzieciństwa na głowie. I dzisiaj się czesze grzebieniem a z tego pieprzyka/brodawki krew mi leci ! Co z tym zrobić ? Czy może mi się coś stać ?
nadawaj tytuł bardziej sugerujący problem
zmieniłam
Gosia85 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bianka16
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej byłoby znamię usunąć, bo czesząc włosy, często będziesz je podrażniał. Idź do dermatologa i zapytaj czy znamię kwalifikuje się do wycięcia. Dermatolog prawdopodobnie skieruje Cię do onkologa, taka jest procedura a tam dostaniesz termin zabiegu. To najlepsze co możesz zrobić a przy okazji dowiesz się jakiego rodzaju jest to znamię. Podejrzewam,że nic teraz nie będzie się działo, musisz obserwować, czy się nie powiększa i czy nie wszedł stan zapalny, ale lekarz raczej Cię nie minie. Często podrażniane znamię może spowodować komplikacje. Usuń, będziesz miał spokój. Do dermatologa nie potrzeba skierowania. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Buaha
normalne że jeśli zadrapiesz wystające znamię to poleci Ci krew.
zatamować ją możesz tamponikiem lub jałową gazą (waty nie polecam bo się klei i zabrudzi Ci ranę).
moim zdaniem powinieneś pójść do lekarza. on skieruje Cię do chirurga (raczej nie do onkologa). umówią Cię na zabieg. a potem znamię prześlą do zbadania przez onkologa (nie masz się czym martwić- to normalna procedura przy wszelkiego rodzaju wycinkach).
warto też żeby lekarz zbadał Ci również inne znamiona - jeśli takowe posiadasz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bianka16
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Gosia85, widzę,że co "przychodnia to obyczaj". Mnie skierowano bezpośrednio do onkologa, do poradni onkologicznej i nie powiem,żebym się tym ciut nie wystraszyła,ale okazało się,że wszystkich ze znamionami tam kierują, a sam zabieg przeprowadzała pani chirurg -onkolog. Badanie wycinka zaś przeprowadził specjalista patomorfolog z Oddziału Patomorfologii Klinicznej w Łodzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Bianka16
aha ja jak rozmawiałam z dermatologiem o usuwaniu znamion to lekarka powiedziała mi, że dostanę od niej skierowanie do chirurga zajmującego się znamionami a potem wycinek prześlą do zbadania przez onkologa.
dlatego się zdziwiłam
ale faktem jest że kolega do lekarza pójść powinien.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Buaha
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 9:53 pm Temat postu: |
|
|
A to boli ? Będe musiał ścinać włosy ? Hoduje je już 1,5 roku ;/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bianka16
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Mnie nie bolało wcale ani podczas zabiegu, ani po nim. Przed zabiegiem dostaniesz znieczulenie. Jeśli chodzi o włosy, to ścinać ich nie trzeba, ale musisz się liczyć z tym, że w miejscu zabiegu będziesz miał je delikatnie wygolone, masz tak malutki ten pieprzyk,że podejrzewam,że jak włosy przeczeszesz to nie będzie tego w ogóle widać. Szczerze mówiąc, to lekarz który Cię kwalifikuje do usunięcia znamienia powinien dokładnie wytłumaczyć co i jak się będzie działo. Jeśli tego nie zrobi, zawsze możesz zapytać. Ja zostałam dokładnie poinformowana o najmniejszym nawet szczególe. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Buaha
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:00 pm Temat postu: |
|
|
17 Września jestem umówiony żeby dermatolog to zobaczył ;/
Słyszałem że jak się zdrapie Pieprzyka to można mieć Raka ! To prawda ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 11:18 pm Temat postu: |
|
|
tak. to prawda. ale z reguły rak pojawia się przy bardzo częstym drażnieniu. dlatego w takich miejscach zaleca się wycinanie znamion. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|