FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Rejestracja
Zaloguj
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vojt888
Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 1
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 7:06 pm Temat postu: zakarzenia szpitalne |
|
|
interesują mnie doświtczenia ludzi którzy poradzili sobie z gronkowcew złocistym po zakarzeniu szpitalnym i czy uzyskali pomoc od szpitala.
Lub udało sie otrzymać odszkodowanie, jak je uzyskać.
O ile skraca życie ta grozna bakteria!!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Dołączył: 20 Lut 2006 Posty: 832
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 10:33 am Temat postu: |
|
|
Gronkowiec złocisty
- Staphylococcus aureus - należy do najbardziej chorobotwórczych gatunków wśród bakterii gronkowca. Jest częstą przyczyną zatruć pokarmowych. Szczep ten wytwarza enterotoksynę - jad odporny nawet na 30-minutowe gotowanie i na enzymy trawienne.
Pewne gatunki gronkowców, w tym Staphylococcus aureus (czyli gronkowiec złocisty, którego większość ludzi tak się boi), występuje w przedsionku nosowym u ok. 60 proc. populacji, może bytować na błonach śluzowych górnych dróg oddechowych.
Aby zrozumieć, jak dochodzi do zakażenia gronkowcem, trzeba bliżej poznać te sprytne, dość "inteligentne" bakterie. Chorobotwórczość bakterii uwarunkowana jest obecnością czynników związanych z komórką tj. przepuszczalność błon komórkowych z przyczyn zachwiania homeostazy organizmu i braku ochrony antyoksydacyjnej (tzn. słabe zabezpieczenie błon komórkowej przed wolnymi rodnikami), jak również wskutek toksyn i enzymów wydzielanych z bakterii chorobotwórczej na zewnątrz.
Pomyśl, że podobne zjawisko zachodzi po podaniu leków czy antybiotyków niszczących bakterie. W skutek rozpadu bakterii wyzwalają się toksyczne jady, które nie wyprowadzone w porę z organizmu, mogą doprowadzić do ciężkiego zatrucia, a nawet zgonu śmiertelnego. Zjadliwość tych jednokomórkowych organizmów wiąże się z sumą czynników, wśród których są enzymy wydzielane z bakterii chorobotwórczej: koagulazy, hemolizyny, lipazy, proteazy, fibrynolizyna, hiarulonidazy.
Jeszcze przed zadziałaniem naszego układu immunologicznego, niezwykle ciekawym sposobem samoobrony bakterii jest wytworzenie swoistego systemu SOS.
W momencie, kiedy gronkowiec złocisty bywa wychwytywany przez fagocyty, czyli komórki odpornościowe naszego organizmu odpowiedzialne za pozbycie się nieproszonych gości tzw. "śmieciary" (komórki oczyszczające organizm z martwych komórek czy bakterii), bakteria ta broni się wytwarzając koagulazę, która przyczynia się do tworzenia fibryny. To czyni gronkowca niedostępnym dla fagocytów, które nie mogą wyprowadzić intruza na zewnątrz organizmu.
Czy wiesz, że...
podczas wysokiej gorączki 39-40°C, fagocyty 10-krotnie zwiększają swoją skuteczność???
W tym czasie pilnie podaj duże dawki naturalnej witaminy C bez syczących dodatków, w ilości 10g na dobę u małych dzieci w wielu przedszkolnym, w wieku szkolnym podaj 10-15 gram, młodzież 15-20 gram, a dla osoby dorosłe potrzebują od 10 -3o gram, a niekiedy nawet do 100 gram. Największe dawki podaje się jednak w zastrzykach. Takie dawki podajemy w pierwszych kilku dniach gorączki infekcyjnej, a później wraz z ustępowaniem stanów chorobowych, zmniejsza się dawki.
Na tej stronie http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/historie14.html chłopak opisuje jego chorobe
żródło: http://www.gronkowiec.pl/gronkowiec_zlocisty.html |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|