Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy - pytanie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Gastrologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
norbert443

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 9:12 pm    Temat postu: zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy - pytanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam!
Ostatnio byłem na tygodniowej obserwacji w szpitalu i wykryto u mnie zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jak wiadomo częstą przyczyną występowania tych zapaleń jest bakteria Helicobacter pylori natomiast wynik testu ureazowego (na wystepowanie tejze bakterii w organizmie) wyszedl ujemny. Poza tym wykryto u mnie kamice pęcherzyka żółciowego i hypoplazje lewego płata tarczycy, natomiast mnie bardziej interesuje to zapalenie błony śluzowej żoładka i dwunastnicy. Jeżeli nie mam w organizmie bakterii Helicobacter pylori to czym mogą te zapalenia być spowodowane? Miałem juz robioną gastroskopię ale wyniki otrzymam dopiero 8 sierpnia a juz teraz chciałbym być mniej więcej zorientowany co może być przyczyną tych zapaleń jeżeli nie ta bakteria.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 9:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Można wyróżnić kilka rodzajów zapalenia błony śluzowej żołądka:

1) zapalenie chemiczne, wywołane przez refluks żółci lub niesterydowe leki przeciwzapalne
2) zapalenie popromienne
3) zapalenie limfatyczne, spowodowane prawdopodobnie reakcjami alergicznymi w nadwrażliwości na gluten lub niektóre leki, a być może także infekcją H.pylori
4) zapalenie nieinfekcyjne, np. ziarniniakowe w chorobie Crohna, sarkoidozie, ciałach obcych
5)eozynofilowe w reakcjach alergicznych na składniki pokarmowe
6) zapalenie infekcyjne wywołane przez bakterie, wirusy, grzyby lub pasożyty
norbert443

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 10:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeżeli komuś pomoże to w odpowiedzi na moje pytanie wrzucam jeszcze linki do zdjęć z wynikami moich badań...
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=1y4ht0&s=3
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=5owga1&s=3
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=255hslt&s=3
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=kcfok5&s=3
Powrót do góry
mijam

PostWysłany: Nie Lip 26, 2009 10:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moja mama wybiera się na gastroskopię żołądka, czy jest to bolesne badanie?
Powrót do góry
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 7:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mijam
Badanie jest bezbolesne (bardziej powoduje dyskomfort psychiczny,przez trochę nieprzyjemne uczycie endoskopu-gastroskopu) jest przeprowadzane w znieczuleniu miejscowym czyli gardła.
On27

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pią Lis 20, 2009 5:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam ból pod samym zebrem,jest to uklucie.od czasu do czasu sie pojawia.Zauwazylemjak teraz pisze to tak mam ale tez nic nie robiac.Mialem tez bole i nadalmam w lewym boku na dole.W nocy az mnie to obudzilo,myslalem ze by wezwac pogotowie.Taki byl okropny bol.Bol ten uwidacznia sie gdy ide sie wyproznic.Przyznaje ze zle sie odzywiam.To znqaczy jem duzo slodyczy:*Lekarka powiedziala ze to moze byc kolka nerkowa.jak tam dotykam to boli mnie pod tymi zebrami.Mialem robione pół roku temu usg jamy brzusznej, wktorej wyszlo niewielkie powiekszenia sledziony. po miesiacu w klinice mialem powtorzone ibylo ok,a nie dawno znowu i sledziona wrocila do normalnych niby rozmiarow...Mialem robiona gastroskopie i wyszlo stan zapalny błony śluzowej zoladka.Czy to moze byc przyczyna tych wszystkich dolegliwosci??
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Gastrologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1