Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Zbyt wolna praca serca u aktywnie uprawiającego sport

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Kardiologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cypher303

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 6:40 pm    Temat postu: Zbyt wolna praca serca u aktywnie uprawiającego sport Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie,

W sobotę wyjeżdżam do Turcji na dwutygodniowy wyjazd, poszedłem do lekarza ponieważ do karty uczestnika potrzebowałem rutynowych badań. Oczekiwałem szybkiej przeprawy, a tymczasem wyszły pewne problemy.

Lekarz stwierdził, że zbyt wolno bije mi serce. Gdy zbadano, było to 48 uderzeń na minutę. Chwilę później, już w szpitalu, na drugim badaniu - było to 60. I tak - pierwszy lekarz mnie ostrzegał, mówił że coś jest nie tak i może to być bradykardia. Druga lekarka stwierdziła, że nie ma absolutnie problemu, zwolnione bicie serca jest spowodowane tym, że dużo uprawiam sport (codziennie, bądź co drugi dzień biegam 10-12km i do tego ok. pół godziny ćwiczę w domu). Przyznam, że jedyne co mnie martwi to fakt, że raz na jakiś czas odczuwam... hm, nie ból, ale odczuwam pracę serca, ciężko to opisać. Zdarzyło mi się też raz gorzej poczuć w dusznym pomieszczeniu, ale było to jednorazowe i nie wiem czy powinienem to łączyć?

Proszę o radę, nie bardzo wiem co z tym robić, a nie chcę zostawić tej sprawy niewyjaśnione.

Pozdrawiam,
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
aramentis

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 9:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja miałam coś podobnego, tzn w sensie odczuwania duszności i pracy serca. mialam badania kardiologiczne, ktore nie wykazały niezgodności i dostałam do zażywania magnez, dosc duze dawki. przeszło.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
trinitrotoluen
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 9:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bradykardia sportowców jest zjawiskiem fizjologicznym. Po prostu wytrenowany człowiek ma większą pojemność wyrzutową serca a więc serce może wykonać mniej cykli aby zapewnić określoną pojemność minutową.
Gorzej poczuć każdemu się zdarzy, jak nie ma innych dolegliwości to nie powinieneś się martwić.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Kardiologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1