FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cypher303
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 6:40 pm Temat postu: Zbyt wolna praca serca u aktywnie uprawiającego sport |
|
|
Witam serdecznie,
W sobotę wyjeżdżam do Turcji na dwutygodniowy wyjazd, poszedłem do lekarza ponieważ do karty uczestnika potrzebowałem rutynowych badań. Oczekiwałem szybkiej przeprawy, a tymczasem wyszły pewne problemy.
Lekarz stwierdził, że zbyt wolno bije mi serce. Gdy zbadano, było to 48 uderzeń na minutę. Chwilę później, już w szpitalu, na drugim badaniu - było to 60. I tak - pierwszy lekarz mnie ostrzegał, mówił że coś jest nie tak i może to być bradykardia. Druga lekarka stwierdziła, że nie ma absolutnie problemu, zwolnione bicie serca jest spowodowane tym, że dużo uprawiam sport (codziennie, bądź co drugi dzień biegam 10-12km i do tego ok. pół godziny ćwiczę w domu). Przyznam, że jedyne co mnie martwi to fakt, że raz na jakiś czas odczuwam... hm, nie ból, ale odczuwam pracę serca, ciężko to opisać. Zdarzyło mi się też raz gorzej poczuć w dusznym pomieszczeniu, ale było to jednorazowe i nie wiem czy powinienem to łączyć?
Proszę o radę, nie bardzo wiem co z tym robić, a nie chcę zostawić tej sprawy niewyjaśnione.
Pozdrawiam, |
|
Powrót do góry |
|
|
|
aramentis
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 9:07 pm Temat postu: |
|
|
ja miałam coś podobnego, tzn w sensie odczuwania duszności i pracy serca. mialam badania kardiologiczne, ktore nie wykazały niezgodności i dostałam do zażywania magnez, dosc duze dawki. przeszło. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
trinitrotoluen Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Bradykardia sportowców jest zjawiskiem fizjologicznym. Po prostu wytrenowany człowiek ma większą pojemność wyrzutową serca a więc serce może wykonać mniej cykli aby zapewnić określoną pojemność minutową.
Gorzej poczuć każdemu się zdarzy, jak nie ma innych dolegliwości to nie powinieneś się martwić. _________________ Fide, sed cui, vide! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|