Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gocha13th
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 6:49 pm Temat postu: Zerwane więzało krzyżowe przednie |
|
|
Witam ,
Mam 16 lat ,zerwałam więzadło krzyżowe przednie 23 kwietnia 2010 , 7 dni później zrobiono mi artroskopie . Jeśli chodzi o rehablitację miałam około 10 zabiegów (w sumie dwa tygodnie ).Około 4 tyg czekałam na wizytę u lekarza . 18 czerwca ortopeda stwierdził iż niestabilność w kolanie nie jest aż tak wielka i jeśli chodzi o rekonstrukcje to proponuje za jakieś 4-5 miesięcy . Wizyta była krótka ok 3 min lekarz sprawdził stan kolana i nie dał mi możliwości zadania kilku pytań .
Mam pytanie czy mogę w stanie obecnym klękać , kuczać na tym kolanie ??
Czy mogę skakać ??? Chodzić na basen ?? Biegać po bieżni ?? Ćwiczyć na orbitreku ??Chodzić na 8cm obcasie ???Czy mogę jeździć na rowerze ?? Czy mogę wrócić do tańca ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 10:54 pm Temat postu: |
|
|
skakanie i bieganie na bieżni raczej bym radziła odpuścić.
basen i orbitrek jak najbardziej- są to sporty które nie obciążają stawów, w tym także kolan.podobnie rower. nie wiem jak to jest z tańcem. jest to dość spore nadwerężenie stawów więc może lepiej poczekać na opinię lekarza.
i na razie odpuść sobie wysokie obcasy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gocha13th
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2010 8:18 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedz A jeśli chodzi o klękanie i kuczanie na tym kolanie ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pastorxxx
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:21 am Temat postu: |
|
|
Do Gocha13th
Moim zdaniem odpuść wszystko co sprawia że kolano może doznać dalszych kontuzji..Do czasu przejścia rekonstrukcji i ciężkiej kilkumiesięcznej rehabilitacji. Musisz sobie uświadomić że kolano nie jest sprawne i możesz je porządnie skręcić wchodząc po schodach lub nawet korzystając z prysznica. Musisz na nie uważać im więcej je uszkodzisz w czasie bez acl tym naturalnie gorzej. Co do klęczenia i tp jeśli masz mocne mięśnie kolano będzie spełniało swoją funkcję nie musisz się obawiać ale bez acl nie znasz dnia ani godziny ..
A teraz w mojej sprawie do znawców i doświadczonych mam Pytanie ... Co mi dolega ...
Wynik rezonansu MR Prawego kolana.
*Stan po rekonstrukcji acl
*Wzdłuż przebiegu acl widoczny obrzek tkanek i zwiekszona ilość płynu.
*ACL słabo widoczny w górnym odcinku nie można prześledzić dokładnie przebiegu.
*Acl Przy kości piszczelowej tworzy "schodkowe ugięcie ku przodowi"
*Zwiększona ilość płynu w zachylku nadrzepkowym.
*Prawidłowa szerokość chrząstki
*Uszkodzenie łękotki bocznej kilkumiejscowe pęknięcie rogu tylnego płyn wzdłuż tylnego rogu łękotki bocznej.
*Zmiany przeciążeniowe łękotki przyśrodkowej.
*Dół podkolanowy ok.
*PCL i poboczne ciągłość sygnału.
Dodam od siebie że kolano sprawuje się dobrze nie jest opuchniete lekki ból z boku to ta łękotka nie mam problemu z bieganiem a w piłke gram w ortezie Trainer GII i ACL raczej trzyma. Test Lachmana wykonany Porównywalnie ze zdrowa nogą.
Co myślicie ??? szcególnie interesuje mnie te ugięcie spotkałeś się z tym .. "Schodkowe ugięcie acl " dziwne co .. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Arletta
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 10:44 am Temat postu: Wszystko na temat ACL |
|
|
Może spróbuj wrzucić swoje pytanie na forum.
linki usuwam. odpowiedź "dlaczego" znajdziesz w REGULAMINIE z którym powinnaś się zapoznać .
jeszcze jedno takie wykroczenie i otrzymasz ostrzeżenie.
Gosia85 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
daria951
|
Wysłany: Sob Sty 22, 2011 12:18 am Temat postu: zerwane acl |
|
|
Witam mam 16 lat dnia 13 lipca zerwałam więzadło i uszkodziłam łękotkę, dnia 24 lipca miałam operacje, po operacji 3 tygodniowa codzienna rehabilitacja dziś jestem równe 6 miesięcy po operacji na wiosne czyli za 2 miesiące chciała bym zacząć chodzić w butach na obcasie i nie wiem czy to nie za wcześnie i czy nic mi się nie stanie? Dzięki i proszę o jak najszybszą odpowiedź |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jacekC1
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 9:03 am Temat postu: |
|
|
spróbuj się przygotować do powrotu do intensywnego sportu czy tanca, zapisz sie na rehabilitację, tam pomogą wrócić Ci do dawnej formy, jesli jestes z okolic trójmiasta to mogę polecic gabinety pana Zaglanicznego. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
natalija32
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2014 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Popieram kolegę wyżej. Myślę, że odpowiednia rehabilitacja pomoże Ci wrócić do pełnej sprawności. Wystarczy chcieć. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|