Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
madziakalin
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Choruje na zespół jelita drażliwego już od 2 lat. Od 3 miesięcy objawy nasiliły się do tego stopnia, że nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. W ciagu kilku tygodni schudłam 6 kg, ważę 48kg przy 1,7 m wzrostu. Mam wrażenie, że wszystko co zjadam przez mnie ,,przelatuje", poza tym w ogóle nie mam apetytu a nie umiem wmuszać w siebie jedzenia. Może znacie jakieś lekkostrawne, ale wysokokaloryczne potrawy? Będę wdzięczna z każdą radę, bo przy takim tempie
spadku wagi niedługo zostanie ze mnie sama skóra i kości:( |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 11:01 pm Temat postu: |
|
|
madziakalin
Kto zdiagnozował IBS i na jakiej podstawie(wyniki badań,leki)Objawy oprócz rozwolnienia.Mam wątpliwości czy to jest IBS. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
madziakalin
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 3:46 pm Temat postu: |
|
|
carboczar napisał: | madziakalin
Kto zdiagnozował IBS i na jakiej podstawie(wyniki badań,leki)Objawy oprócz rozwolnienia.Mam wątpliwości czy to jest IBS. |
Witam!
Miałam zrobiony pełen zestaw badań: badania biochemiczne krwi, morfologię, badanie moczu i kału, USG jamy brzusznej. Oprócz biegunki(nawet 3-4 razy na dzień) mam silne bóle brzucha, najbardziej te objawy odczuwam rano, czasami po zjedzeniu posiłku, poza tym jestem wiecznie zmęczona(ale to może być również wynik stresu i przepracowania). Wszystkie inne choroby zostały wykluczone przez lekarza.
Carboczar,a czemu masz wątpliwości? Już sama nie wiem co robić, więc chętnie posłucham każdej rady:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 5:13 pm Temat postu: |
|
|
madziakalin
Wnioskuję z tej odp.że prowadzi Cię lek.rodzinny?Samo to że zrobiono wyniki które zostały wymienione,nic nie mówią tak jak usg(IBS nie można wykryć przez badanie usg brzucha,jest to tylko badanie pomocnicze i należy wiedzieć czego się szuka przy IBS)A opisane objawy nie są jednoznaczne tylko dla IBS,w badaniu różnicowym można rozpatrywać kilka innych chorób a stwierdzenie inne choroby zostały wyeliminowane (jakie?)nic nie mówi.Te objawy nie bardzo pasują do IBS,dlatego mam wątpliwości.Nie można się jednoznacznie wypowiedzieć bez badań specjalistycznych(wykonanych przez gastrologa jak:gastroskopia,kolonoskopia,być może TK)To,ze badania wykonano nic mi nie mówi są potrzebne wyniki do oceny,jakie leki są stosowane?Proszę skorzystać z porady gastrologa.Co do diety mogę podać ale tylko na pw. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
madziakalin
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 8:11 pm Temat postu: |
|
|
carboczar napisał: | madziakalin
Wnioskuję z tej odp.że prowadzi Cię lek.rodzinny?Samo to że zrobiono wyniki które zostały wymienione,nic nie mówią tak jak usg(IBS nie można wykryć przez badanie usg brzucha,jest to tylko badanie pomocnicze i należy wiedzieć czego się szuka przy IBS)A opisane objawy nie są jednoznaczne tylko dla IBS,w badaniu różnicowym można rozpatrywać kilka innych chorób a stwierdzenie inne choroby zostały wyeliminowane (jakie?)nic nie mówi.Te objawy nie bardzo pasują do IBS,dlatego mam wątpliwości.Nie można się jednoznacznie wypowiedzieć bez badań specjalistycznych(wykonanych przez gastrologa jak:gastroskopia,kolonoskopia,być może TK)To,ze badania wykonano nic mi nie mówi są potrzebne wyniki do oceny,jakie leki są stosowane?Proszę skorzystać z porady gastrologa.Co do diety mogę podać ale tylko na pw. |
Tak, prowadzi mnie lekarz rodzinny, który wykluczył choroby zapalne jelit(np. Crohna), rak jelita grubego, celiakię i zaburzenia hormonów. Chyba rzeczywiście muszę zmienić lekarza, bo ten mój tak naprawdę leczy tylko objawy, czyli np. przepisuje leki przeciwbiegunkowe(ostatnio Loperamid) oraz leki uspokajające przy większych stresach.
Będę wdzięczna za przesłanie diety na PW.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Sam Loperamid nie rozwiązuje problemu i nie należy stosować dłużej jak 2 dni czyli praktycznie tylko może wstrzymać biegunkę a co dalej? _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zbynek
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 1:28 pm Temat postu: ibs i krew w kale |
|
|
Witam. Moja żona choruje na IBS zdiagnozowany około 2 lat temu i od roku był spokój a teraz ma silne zaparcia i krew w kale lub samą krew wydala.
Czy może to być inna choroba? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
monia82
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Sluchajcie mi bardzo pomaga ISPAGUL ktory kupicie w aptece badz w zielarskim sklepie.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 6:45 am Temat postu: |
|
|
zbynek
Czy temat jest aktualny? _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zbynek
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 9:32 am Temat postu: |
|
|
tak aktualny
teraz zona dostała jakąś maść i lekarz stwierdził że może to być problem naczyniowy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|