Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kabo91
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 4:58 pm Temat postu: Zgrzytanie zębami |
|
|
Mam problem z zgrzytaniem zębów.... Problem pojawił sie już jakiś czas temu(kilka lat). Dochodzi do tego szczególnie podczas snu. Nie wiem jak mogłabym temuu zapobiec...Bardzo proszę o pomoc...wskazówki....czy może wynikać to z niedoboru witamin?? Boję się ze za kilka lat pozdzieram je sobie całkowicie.....i tak już wyglądają inaczej(jest ich jakby mniej). Czy musiałabym zrobić sobie jakies badania?? Przeczytałam ze możliwa przyczyną są pasożyty...ale jakie?? Jak je wykryć?? Stres wykluczam...... Proszę o pilną odpowiedż... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 8:18 pm Temat postu: |
|
|
kabo91
Przyczyn takiego stanu jest kilka,oczywiście tak jak podejrzewasz może to być zarażenie pasożytami przewodu pokarmowego(np lamblioza czy owsica) wskazane badanie kału czy krwi(zależy jaka metoda oceny)Inne podejrzenie to wadliwy zgryz ale nie można pominąć nerwicy ,stresów.Czyli badanie stomatologiczne i lekarz ogólny(rodzinny) _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kabo91
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 11:32 am Temat postu: |
|
|
bardzo dziękuję gdybym wykluczyła nerwicę.....pozostaje jeszcze badania na pasożyty....i oczywiście dentysta....a czy ktoś może wie...czy Metronidazol jest na receptę?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 3:02 pm Temat postu: |
|
|
kabo91 Tak,jest na Rp. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ona_22
|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 12:02 am Temat postu: |
|
|
Przyczyna na ogol sa tzw przedwczesne kontakty zebow - wezly urazowe wystepujace przy nieprawidlowym zgryzie (stloczenia, przmieszczenia) - zgrzytanie wynika z dazenia do starcia owej przeszkody i stabilizacji zwarcia - konieczna wizyta u stomatologa. Moze to byc zwiazane rowniez ze stresem. Leczenie bruksizmu czyli zgrzytania to - likwidacja przyczyna i szyna relaksacyjna na noc (zapobiegajaca starciu, wykonuja ja zarowno stomatolodzy ogolni jak stomatolodzy protetycy-po wykonaniu konieczna jest wizyta kontrolna w celu sprawdzenia czy szyna jest odpowiednio dostosowana). Powinno pomoc. Czasem dodatkowo stosuje sie leki miorelaksacyjne - ale o tym opowie Ci dokladniej lekarz
Dodano po 56 sekundach:
A, czesto sprawe zalatwi prawidlowe leczenie ortodontyczne i likwidacja ewentualnych wad zgryzu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Agata23
|
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 3:20 pm Temat postu: zgrzytanie zebami |
|
|
Ja też miałam taki problem. Parę lat temu gdy miałam nerwówkę też zgrzytałam w nocy zębami w czasie snu. Gdy stres minął problem zniknął |
|
Powrót do góry |
|
|
|
majorka
|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 4:34 pm Temat postu: |
|
|
ja slyszalam ze jak sie zgrzyta to znaczy ze sa robaki pasozyty |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Indis
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja zauważyłam ten problem u narzeczonego, zrzytanie pojawiło się kiedy miał długotrwałą, stresującą sytuację w pracy. Czytałam o skutkach zgrzytania i sposobach zapobiegania, takich jak unikanie jedzenia o późnych godzinach,stosowanie nakładek. Problem zniknął sam podczas urlopu - wtedy już nie zdażało się żeby zgrzytał przez sen. Teraz problem powraca i wydaje mi się, że ten typ poprostu tak ma. Każdy z nas inaczej reaguje na stres, nie wiem czy cokolwiek innego jak rozwiązanie problemów i zmartwień może pomóc. A może ktoś z was zna jakąś maść lub inny środek, który pomógłby na nocne zgrzytanie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|