Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Zgrzytanie zebami....

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Nałogi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 7:26 pm    Temat postu: Zgrzytanie zebami.... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hejo @ll mam nastepujace pytanko: co jest przyczyna zgrzytania zebami i jaki jest na to sposob aby przestac??? chlopak mojej kolezanki kazdej nocy to robi..ją to strasznie denrewuje i nie wie co jest tego przyczyna? Confused dodam ze ma 21 lat...
Dziekuje za kazda odp.. Laughing

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 9:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale robi to przez sen czy jak nie spi?
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 9:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

własnie przez sen... Laughing

Powrót do góry
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 10:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

o to chyba nic sie nie da zrobic ...ale moze sie myle hehe Laughing
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Czw Kwi 05, 2007 12:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chyba bym zwariowała na miejscu tej biednej dziewczyny! nienawidze jak ktos zgrzyta zębami! moze jakis aparat mu założyć ale zapisać na hipnoze hehe Wink
no nie wiem sama, co poradzić. jeżeli robi to bezwiednie, to nie ma na to rady, ale szczerze dziewczynie współczuje.
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 05, 2007 12:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hehe no to lipkaaa Sad Wink myslałam ze moze jest jakis sposob,ale widocznie juz mu tak zostanie ehh,ja tez wspolczuje szczerze Laughing ThX @ll

Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Kwi 28, 2007 12:50 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

znalazłam dzisiaj cos takiego:

Bruksizm (zgrzytanie zębami)
Bruksizm jest nawykiem tarcia zębami szczęki o zęby żuchwy. Zdarza się to zwykle w nocy podczas snu.
Jedną z przyczyn mimowolnego zaciskania i zgrzytania zębami jest nerwowy tryb życia, stres. Panuje przekonanie, że zgrzytania zębami się nie leczy. To błędny pogląd.

Bruksizm jest chorobą, która nieleczona prowadzi do starcia i obniżenia wysokości koron zębów, wystąpienia nadmiernej ruchomości zębów i chorób przyzębia. Może doprowadzić do uszkodzenia stawów skroniowo-żuchwowych - pojawia się wówczas ból, utrudniający lub nawet uniemożliwiający prawidłowe gryzienie. Pozbycie się bruksizmu jest trudne i długotrwałe.

Objawy:

* zgrzytanie zębami w nocy,
* ból w szczękach,
* zużycie stawów między żuchwą i czaszką, co powoduje ból przy poruszaniu żuchwą,
* oprócz trudności z otworzeniem ust, może dojść do zapalenia stawów żuchwowych,
* bóle głowy,
* starcie zębów aż ekspozycji nerwu,
* okresowe podwyższenie ciśnienia tętniczego,
* skurcze mięśni nóg,
* zmęczenie poranne.

Przyczyny:

* stres i zdenerwowanie,
* nieprawidłowe ułożenie zębów szczęki i żuchwy, według niektórych lekarzy przyczyną mogą być owsice (pasożyty).

Profilaktyka:

Należy stworzyć nowe przyzwyczajenia - trzymanie w ciągu dnia zamkniętych ust, lecz rozdzielonych zębów. Niektórzy lekarze proponują przed pójściem spać powolne jedzenie marchewki lub jabłka. Pomoże to spalić energię nagromadzoną w ciągu dnia i spokojnie spać, mniej zgrzytając zębami. Kontroluj stres.

Lekarze starają się przede wszystkim usunąć przyczynę wywołującą zgrzytanie i zaciskanie zębów, zalecają np. odrobaczenie, korektę zgryzu, itp. W leczeniu bruksizmu, w zależności od przyczyny, skuteczne są zabiegi dentystyczne i specjalne zabezpieczenia chirurgii szczękowej, jak też fizykoterapia, akupunktura, psychioterapia, itp.
Zaleca się konsultację z dentystą.

Ważne składniki:

Mleczko pszczele - Zawiera wit. B-kompleks. Pozwala zapobiega zdenerwowaniu i stresowi.
Herbatki ziołowe - na uspokojenie
Czosnek - Jest bardzo pomocny w zwalczaniu pasożytów jelitowych.
Pyłek pszczeli
B-kompleks - 350 mg
B1 - 100 mg
B5 - 50 mg
C - 360 mg
Wapń - 1500 mg
Magnez - 500 mg
Cynk - 50 mg
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 28, 2007 12:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Emilkaa jestes wielkaaa Exclamation dziekuje Ci Wink zaraz drukne Twoj post dla kumpeli, napewno sie ucieszy Laughing jeszcze raz dziekuje :*:*:*

Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Kwi 28, 2007 12:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ależ nie ma za co, trafiłam na to zupełnie przypadkiem, bo szczerze mówiąc nawet sama nie wiedziałam, że coś takiego istnieje jak bruksizm... Wink
Pinia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Kwi 28, 2007 12:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moj brat na to samo! Ale on ma dopiero 11 lat wiec zadna dziewczyna sie z nim nie meczy Very Happy

Ostatnio jakos przeszlo, moze dlatego ze wtedy mu zabki rosly i tp.

Mialam kiedys okazje z nim spac w 1 pokoju i to bylo strrrraszne!!

Wspolczuje kolezance i zycze owocnego leczenia.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Nałogi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2