FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mala31hel
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 11:06 pm Temat postu: Ziarniak |
|
|
To jest mój wynik badania histo:
wole koloidowe guzkowe
zwłóknienie miejscowe i ziarniaki typu ciała obcego lewego płata gruczołu tarczowego.
Co to takiego ziarniak? Czy to coś poważnego? Jakoś niepokoi mnie ten wynik, czy powinien? Bardzo proszę o odpowiedź. (lewy płat nadal znajduje się w mojej szyi) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tallka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 12:50 am Temat postu: |
|
|
Ziarniniaki, to zgromadzenie komórek (głównie limfocytów-do zwalczenia zapalenia, makrofagów- do zjedzenia przyczyny zapalenia, fibroblastów- do odbudowy zniszczonej tkanki i in.). Ziarnina, która wytwarza się wokół tego "ciała obcego", to komórki zebrane wkoło (najczęściej) szwów. to zdrowo
wole guzkowe dzielimy na toksyczne i nietoksyczne, w zależności od poziomu hormonów tarczycy. jeśli są w normie=> nietox; co pewnie jest u Ciebie.
reasumując:
wole, bo tarczyca jest powiększona
guzkowe, bo zmiany rozrostowe są skupione w guzki, a nie "rozlane" w całości gruczołu
koloidowe (hmmm...)- komórki tarczycy magazynują jod w formie koloidu (takiej galaretki) w komórkach. skoro owo wole jest koloidowe, to wnioskuję, że u Ciebie komórki były przeładowane tą galaretką.
nie ma w tym wyniku nic bardzo niepokojącego. nie jest to zmiana złośliwa można wole usunąć chirurgicznie, przyjmować specjalne leki lub po prostu obserwować (jeśli nie jest zbyt duże). kolejna biopsja koniecznie za co najmniej 6-12 miesięcy :] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jola2955@wp.pl
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 8:19 pm Temat postu: ziarnina w pochwie |
|
|
wykryto u mnie ziarniaka w pochwie co to oznacza?Jestem po usunieciu macicy z powodu nowotworu zlosliwego czy mam powody do zmartwienia jezeli wykryto ziarniaka u mnie w pochwie?blagam o odpowiedz.DZIEKUJE ZA WSZELKA POMOC:-) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|