Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WrOb3l
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 9:43 pm Temat postu: Złamana dalsza nasada kości promieniowej i (chyba łokciowej) |
|
|
Złamałem dwa tygodnie temu rękę na meczu (przy wźlizgu upadłem na nadgarstek) od razu zrobił się silny obrzęk. Po jakiś 2h znalazłem się w szpitalu. Lekarz od razu powiedział mi że złamałem kość promieniową. Poszedłem na zdjęcie RTG. Następnie lekarz oznajmił mi, że unieruchomią mi rękę na 4 tyg. (byłem trochę ździwiony ponieważ ręka tak strasznie mnie nie bolała (może byłem w szoku )). Nie dowiedziałem się niczego więcej i po chwili znalazłem się u gipsiarza. Myślałem że lekarz wyjaśni mi czy te złamanie jest poważne, czy tylko jedna kość jest złamana, czy ręka będzie tak wytrzymała i sprawna co przed urazem i czy są jakieś formy rechabilitacji????-takie samo pytanie zadaję wam.
Po jakimś czasie postanowiłem pojechać na kontrolę, mimo że lekarz nic o tym nie wspomniał. Myślałem, że dowiem się czegoś więcej ale niestety nic z tego.
Mam jeszcze jedno pytanie, zbliżają się zawody w siatkówkę, przez jaki czas muszę oszczędzać rękę, gdyż odbędą się one 5 dni po zdjęciu gipsu.
Ostatnie z moich pytań czy ręka powinna zostać w jakiś sposób nastawiona przed założeniem gipsu???
Proszę o szybką odpowiedz na wszystkie moje pytania... Z góry dziękuje http://w91.wrzuta.pl/obraz/6lRf47QLgD2/dalsza_nasada_kosci_promieniowej
Zdjęcie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 10:37 pm Temat postu: |
|
|
WrOb3l
W tym przypadku złamanie nie jest poważne(bez przemieszczenia) ale swoje 4 tygodnie musisz przechodzić,po zakończeniu gipsu kontrola rtg i rekonwalescencja ,będą to ćwiczenia rehabilitacyjne wzmacniające mięśnie i fizykoterapia.Uprawianie sportu(stopniowo)po 2 miesiącach. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
WrOb3l
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 10:44 pm Temat postu: Dzięki |
|
|
Wielkie dzięki za odpowiedz. Jestem nieco spokojniejszy. Lekarz nic mi nie wyjaśnił a czytając w necie o tego typu złamaniach zaczynałem się trochę martwić . A jeszcze jedno, czy druga kość - łokciowa też jest złamana, a może nadłamana??? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 10:53 pm Temat postu: |
|
|
WrOb3l