FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
komancz
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 9:51 am Temat postu: Złamanie-gwóźdź w nodze |
|
|
Witam mam kilka pytań odnośnie mojej nogi. Po złamaniu kości podudzia prawego do środka kości został założony gwóźdź usztywniający. Czy ktoś może mi coś o tym powiedzieć bo ordynator w szpitalu powiedział mi tylko "nieudzielam żadnych informacji". Wiem tylko tyle ,że mam obciążać noge chodząc o kulach. Moje pytanie brzmi - po jakim czasie wyciąga się tego gwoździa czy on zostaje do końca życia ? Po jakim czasie zejdzie mi opuchlizna z kolana ? Czy wróci mi sprawność stopy ,dużego palca i kolana ? Jak długo będe musiał chodzić o kulach po ilu dniach można chodzić bez ich pomocy ? Czy mam teraz sobie zrobić jakąś diete ,żeby kość mi sie zrosła szybciej i się wszystko zagoiło ? Byłbym naprawde wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł bo ja jestem zielony z spraw zdrowotnych itp. Pozdrawiam komancz . |
|
Powrót do góry |
|
|
|
darek*****
|
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 2:45 pm Temat postu: |
|
|
powiem Ci tyle że lekarz musi udzielić informacji pacjentowi na temat jego zdrowia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
DawidKRK
|
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 3:25 pm Temat postu: |
|
|
darek***** napisał: | powiem Ci tyle że lekarz musi udzielić informacji pacjentowi na temat jego zdrowia |
Dokładnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sonko
|
Wysłany: Pon Lip 28, 2008 9:30 am Temat postu: ja też miałam taki zabieg |
|
|
Miesiąc temu, więc mogę Ci napisac co nie co, choć byc może już uzyskałeś informację.Ta metoda nazywa się metodą Kuntschera. Ja mam wstawiony gwóźdź pionowy (złamane podudzie dwie kości piszczelowa i starzałkowa) i 4 śruby poziome stabilizujące.U mnie dalsze leczenie wygląda tak: 8 tyg. od zabiegu na kulach lub leżeć w łóżku, nie stawać na zooperowanej nodze.Po tym czasie wyjęcie 2 śrub przy stopie i można już stawać i rehabilitować się.Wracasz do normalnego życia. Gwóźdź pionowy i pozostałe 2 śruby zostają na 1,5 roku, po tym czasie kość jest wystarczająca silna i zrośnięta i wtedy to się usuwa.Zabieg ie jest prosty ale podobno tydzień po nim już znowu mozna chodzić. I tak to wygląda.
Mi lekarze powiedzieli,że u nas jeszcze niewielu chirurgów jest przeszkolonych odpowiednio do składania złamań tą metodą a na zachodzie to standard, więc miałam szczęście,że trafiłam na lekarza, który umiał i chciał to zrobić bo inaczej z moim złamaniem "zakuli" by mnie w 9 miesięcy w gips......
Jesli chodzi o inne leczenie - minusem tej metody może być powstawanie zakrzepów i problemy z krążeniem w nodze, więc ja dostałam zastrzyki przeciwzakrzepowe- przez 40 dni 1 raz dziennie Fragmin lub Clexane (jesli nie masz to koniecznie poproś o nie lekarza), do tego na receptę Osteogenon, żeby szybciej zrosły się kości,i bez recepty: Rexrubia, Cyclo3 fort, przeciwbólowe i osłonowo na żołądek probiotyk Linex forte.
Opuchlizna zeszła po 2 tygodniach, ale noga jeszcze mieni się kolorami tęczy od siniaków ))
Pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
komancz
|
Wysłany: Pon Lip 28, 2008 2:22 pm Temat postu: |
|
|
ja mam 2 śruby pod kolanem opuchlizna już prawie zeszła ,szwy wyciągnięte rana zagojona. I powiem tak ty miałeś 2 kości poważnie złamane i dali Ci 8 tygodni ja miałem jedną kość lekko złamaną właściwie jedni lekarze mówili ,że niejest złamana inni ,że pęknięta lekko ukruszona a inni ,że złamana. Poszedłem do poradni lekarz niewidział wogule w jaki sposób moja noga była złamana żadnego RTG ,histori choroby nic i kazał chodzić 6 tyg. o kulach... Dzisiaj właśnie mineło 14 dni od zabiegu i zaczynam chodzić bez kuli. Czy może mi ktoś powiedzieć co się może stać ? Może to i nierozsądne ale są wakacje jest ciepło sezon motocyklowy wpełni a ja mam siedzieć w domu. Będe chodził powoli i ostrożnie niezadużo ,niebęde ciężko dźwigał nic i napewno wszystko będzie OK |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|