Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
akemir
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 11:27 pm Temat postu: zlamanie nadgarstka-prosze o pomoc! |
|
|
Witam,
Dwa tygodnie temu zlamalem nadgarstek (kosc promieniowa). Od tego czasu mam reke w gipsie. Jeden lekarz zalecil mi 4 tyodnie gipsu, drugi 6 tygodni - ktorego powinienem sie posluchac?
Kolejnym problemem jest fakt, ze jestem narciarzem - zastanawiam sie, czy moglbym pojechac na narty na poczatku kwietnia, jezeli zlamanie bylo pod koniec grudnia? Jak dlugo goi sie takie zlamanie (mam 24 lata), aby kosc osiagniecia dosc dobra twardosc.
Czy jest mozliwe zabezpieczenie owego nadgarstka (np. stabilizatory, szyny), ktore zabezpiecza nadgarstek. Czy moglnym wowczas pojechac na owe narty wczesniej? Oczywiscie nie chce ryzykowac kolejnego zlamania i ewentualnych powiklan. Dziekuje bardzo za wszelka pomoc.
Adam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 11:44 pm Temat postu: |
|
|
Moje złamanie "trwało" 3 tygodnie. Potem lekka rehabilitacja tj. ćwiczenia w domu. Myslę, że miesiąc to max więc do kwietnia będzie ok. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
chódy
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 8:12 am Temat postu: |
|
|
miałem podobne złamanie, tyle ze w 2 nadgarstkach naraz gips 4 tygodnie, potem dostałem jakies zele do smarowania i wykonywałem cwiczenia w domu, z tydzien, moze 2 zajeło mi rozruszanie nadgarstków, potem juz było ok |
|
Powrót do góry |
|
|
|
akemir
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 4:28 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje za dopowiedzi. Zastanawiam sie jednak dalej, kiedy kosc nadgarstka bedzie miala odpowiednia twardosc (np.80% normalnej twardosci). Poza tyum czy te stabilizatory rzeczywiscie chronia oprzed urazami. Moze moglbym pojechac w gory juz w drugim tygodniu lutego? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Zobacz najpierw jak to będzie wyglądać, czy dasz radę etc. Potem decyduj Pzd |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kinia_18 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 8:48 pm Temat postu: |
|
|
No ja miałam złamany nadgarstek w dwóch miejscach i musiałam gips trzymać 6tygodni. Niedostałam żadnych ćwiczeń i nic ineggo po zdjęciu gipsu po tych 6tyg ręka była jak nowa. Wieć myśle że w twoim wypadku 4 wystarczą ale lepiej zaczekaj i zobacz jak reka bedzie się czóła po zdjęciu gipsu tak najlepiej bedzie _________________ Wszyscy Ci których dotknie Miłość stają się nieśmiertelni, żyją w sercach tych, którzy tą miłością ich obdarzyli. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
raf12
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 6:18 pm Temat postu: |
|
|
wcale nie zawsze jest tak super, najlepiej skonsultuj sie z lekarzem bo ja np. kiedy złamałem obie kości w nadgarstku to miałem gips około 2 miesięcy a potem rehabilitacja długa a ręka nie sprawna do tej pory. nie mówie że ty tak będziesz miał ale lepiej uważać i spytac sie dokładnie lekarza |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|