Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Złamanie obojczyka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bazyliszek

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 3:04 pm    Temat postu: Złamanie obojczyka Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam! Mam czysto teoretyczne pytanie z hipotetyczną sytuacją.

Otóż załóżmy, że człowiek dziki, żyjący z dala od cywilizacji i nie posiadający możliwości korzystania z jej dobrodziejstw ulega wypadkowi, podczas którego łamie sobie obojczyk.
I tutaj moje pytania:
- jakie są szanse na zrośnięcie się kości (czy taki człowiek bez pomocy może normalnie przeżyć, mam na myśli poruszanie się, wstawanie - oczywiście pomijamy kwestię przetrwania w dziczy, zdobywania pokarmu itp.),
- jakie są zmiany w posturze tego człowieka i ruchliwości kończyny po ewentualnym wyzdrowieniu.

Chciałabym rozważyć dwa przypadki - złamania zamkniętego i otwartego (przy otwartym wykluczam możliwość zakażenia, chodzi mi o konkretne zmiany w posturze i ograniczeniach ruchowych tego człowieka).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1