Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
embe
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 1:50 am Temat postu: złamanie podudzia, rotacja stopy - co robić? |
|
|
Witam,
Rok temu w wypadku złamałem obydwie kości lewego podudzia tuż nad kostką (około 5 cm). Zostało to nastawione i ustabilizowane płytką ZESPOL. Kości się zrosły, jednak została rotacja lewej stopy do wewnątrz o około 20 stopni.
Czy znacie jakieś metody/sposoby na pozbycie się rotacji stopy? Słyszałem o operacyjnym łamaniu i ponownym nastawianiu kości, jednak tę metodę lekarze odradzają, jako ryzykowną. Może dałoby się zrobić jeszcze coś innego? Z góry dzięki za radę. Pozdrawiam
michał |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 12:56 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem, czy da się to nieoperacyjnie zlikwidować. może trochę pomogłaby gimnastyka lecznicza, rehabilitacja? _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
embe
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Jestem już po rehabilitacji i reszta leży w moich rękach...w sumie w nogach. Ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. Mam jednak na myśli metody typu obuwie korekcyjne, czy coś w tym rodzaju...takie na siłę nastawianie.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 4:19 pm Temat postu: |
|
|
nie znam się za bardzo, ale powinno być obuwie korygujące takie wady. a jak nie, to może dałoby się zakładać np. do chodzenia po domu jakąś szynę? _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Rehabilitacja chyba tutaj odegra największą rolę. dobrze też nogę dodatkowo usztywnić jak napisała emilka. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
embe
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Z lekarskich opinii zrozumiałem tyle, że kość jest źle złożona i trzeba zastosować drastyczną metodę typu "aparat na zęby", żeby ten cały układ zechciał się trochę podprostować. Coś, co mechanicznie będzie wymuszać inną pozycję. Orteza? Buciki? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 8:43 pm Temat postu: |
|
|
są teraz dostępne świetne ortezy i tutory unieruchamiające, które właśnie nie tyle stabilizują ale jak się dobierze odpowiednie, to unieruchamiają w konkretnie wybranym zakresie terapeutycznym, więc myślę, ze to mogłoby przynieść pozytywny efekt _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|