Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Koliber
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Nie podawałem reszty bo były w porządku byłem u lekarza i powiedział że skoro reszta w porządku to tymi nie ma się co martwić.Ale sam nie wiem.Jest jeszcze coś ile bym nie wypiłto nie wymiotuje od paru dobrych lat w ogóle wiecie może co jest tego przyczyną? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Koliber napisał: | Jest jeszcze coś ile bym nie wypiłto nie wymiotuje od paru dobrych lat w ogóle wiecie może co jest tego przyczyną? |
Nie bardzo rozumiem do czego to pytanie dotyczy.Wyników czy tego że nie wymiotujesz. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Koliber
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 6:37 pm Temat postu: |
|
|
carboczar napisał: | Koliber napisał: | Jest jeszcze coś ile bym nie wypiłto nie wymiotuje od paru dobrych lat w ogóle wiecie może co jest tego przyczyną? |
Nie bardzo rozumiem do czego to pytanie dotyczy.Wyników czy tego że nie wymiotujesz. |
Myślałem po prostu że te dwie sprawy maja coś wspólnego dlatego o to zapytałem.A tak w ogólnie to mam zapalenie wątroby typu b wczoraj wyczytałem że podczas tej choroby jestem podatny na wypłukanie magnezu z organizmu w większym stopniu i być może dlatego drętwieje mi język i ręka na drugi dzień po spożyciu większej ilości alkoholu.Podejrzewam że brak wymiotowania od paru dobrych lat też jest z tym związana chyba że myślisz że to z innego powodu? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wuja93
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 4:08 pm Temat postu: Nadmiar czerwonych krwinek w organizmie |
|
|
Chciałbym sie dowiedziec za co odpowiadaja czerwone krwinki i czy ich nadmiar szkodzi i co moze sie stac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Wuja93
Głównym zadaniem erytrocytów jest przenoszenie tlenu i dwutlenku węgla.
Wzrost,to erytrocytoza, inaczej czerwienica wskazuje na nieprawidłowości patologiczne ale również na zwiększoną produkcje erytropoetyny czy też niedotlenienie.Należy zaznaczyć że sam wzrost RBC jeszcze o niczym nie świadczy.Wyniki badań krwi danego składnika morfologicznego zawsze rozpatruje się w stosunku do innych. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ewa L
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam U mojej mamy stwierdzono niedokrwistość makrocytową i wykonano biopsje szpiku kostnego. Dodam że mama przebyła leczenie raka jajnika. Proszę o interpretację biopsji szpiku kostnego. OPIS SZPIKU: Komórkowość preparatów szpiku mierna. Układ czerwonokrwinkowy odsetkowo znacznie powyżej normy - 51%, tor dojrzewania normoblastyczny z obecnością pojedynczych paraerytroblastów - 2,5% i megaloblastów - 5,5%. Układ granulocytarny odsetkowo poniżej normy - 35%, bez cech odmłodzenia. Układ chłonny stanowi 14%, w tym limfocyty - 11,5% i plazmocyty - 2,5%. Megakariocyty płytkotwórcze obecne. Z góry dziękuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ewa L
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam. U mojej mamy stwierdzono niedokrwistość makrocytową i wykonano biopsje szpiku kostnego. Dodam że mama przebyła leczenie raka jajnika. Proszę o interpretację biopsji szpiku kostnego. OPIS SZPIKU: Komórkowość preparatów szpiku mierna. Układ czerwonokrwinkowy odsetkowo znacznie powyżej normy - 51%, tor dojrzewania normoblastyczny z obecnością pojedynczych paraerytroblastów - 2,5% i megaloblastów - 5,5%. Układ granulocytarny odsetkowo poniżej normy - 35%, bez cech odmłodzenia. Układ chłonny stanowi 14%, w tym limfocyty - 11,5% i plazmocyty - 2,5%. Megakariocyty płytkotwórcze obecne. Z góry dziękuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
paula78
|
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 2:40 pm Temat postu: morfologia, PLT ponad tysiąc - niemowlę 7-tygodni |
|
|
Witam,
odebrałam wyniki krwi 7-tygodniowej córki i PLT mam 1124, norma do 450
Krew pobierano z palca, z innych wyników trochę za nisko hemoglobina i hematokryt
Na pewno będę musiała powtórzyć morfologię, wizytę lekarską mam za 6 dni
Czy ktoś miał aż tak wysokie PLT? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:16 am Temat postu: |
|
|
paula78
a może to błąd w laboratorium?
koniecznie idź z małą do lekarza wcześniej. albo przynajmniej powtórz badania . |
|
Powrót do góry |
|
|
|
docmed
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 12:28 pm Temat postu: trudny przypadek |
|
|
Mam problem z pacjętką 26 letnią i nie wiem co jej dolega . Zgłosiła się do mnie około 2 lat temu z powodu obrzęku ciała ( brzuch i nogi ) , ciśnienie w normie , temperatura także , nie choruje na żadne choroby . Problemem są obrzęki . Odesłałem ją do ginekologa - ciąża wykluczona , ginekologicznie zdrowa , wszystkie wyniki badań morfologia , mocz , tsh , prawidłowe. Kolejnie odesłałem do nefrologa - przyczyny nerkowe wykluczone , podejrzewałem alergie więc zapisałem lek alergiczny. Gastrologicznie również zdrowa w rozpoznaniu patomorfologicznym : trzy fragmenty błony śluzowej jelita grubego o średnicy 0,5-5 mm , w których stwierdzono cechy nieznacznie nasilonego zapalenia z niewielkim naciekiem zapalnym z limfocytów i nielicznych granulocytów kwasochłonnych w blaszce właściwej oraz powierzchniowymi nadżerkami . Zaburzeń architektoniki cew nie stwierdzono . Nie stwierdzono wzrostu liczby limfocytów wewnątrznabłonkowych ani cech pogrubienia błony podstawowej. Obraz zmian jest niespecyficzny. Nie upoważnia do rozpoznania mikroskopowego zapalenia jelita. Echo serca: Jamy serca nieposzerzone , bez przerostu ścian i odcinkowych zaburzeń kurczliwości. Funkcja skurczowa lewej komory prawidłowa . EF 64%. Śladowa niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej. Przepływy w normie. Wiotka przegroda międzyprzedsionkowa na długości 20 mm , bez cech przecieku w badaniu TTE. Zwraca uwagę obniżona ruchomość żyły głównej dolnej 20-25% , szer. 17,5mm. Aktualnie znów pojawiły się u pacjentki obrzęki morfologia :
WBC 10.3 K/ul
LYM 5.0 RM 48.4 %L
GRAN 4.7 45.7 %G
RBC 4.51 M/ul
HGB 13.2 g/dl
HCT 39.7 %
MCV 88.1 fl
MCH 29.3 pg
MCHC 33.2 g/dl
RDW 14.9 %
PLT 151. K/ul
MPV 9.7 fl
OB 7
SEG 56%
LYMP 36%
MONO 7%
EOSIN 1%
Pojedyncze granulocyty oboj. ziarnistość wzmożona.
glukoza , cholesterol , trójglicerydy , ldl , asp , alt , ggtr w normie , elektroforeza białek w surowicy w normie.
Czy ktoś może pomóc lub nakierować co to może być lub też jakie jeszcze badania zlecić ?????
Temat przenosze w odpowiednie miejsce
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|