FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 2:23 pm Temat postu: |
|
|
Ameba
Jeśli chodzi
[quote:0f4f972ccd="Ameba"]W prawej nerce kilka torbieli korowych, z ktorych najwieksza w dolnym biegunie jest srednicy 28 mm. |
nie ma problemu,nie wymaga,zadnej interwencji.Nie powoduje objawów, ale może występować ból w boku czy ucisk.
co do gruczołu krokowego wskazana obserwacja,leczenie farmakologiczne w ostateczności chirurgiczne( tu metod jest kilka) _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ewaa1405
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 11:03 pm Temat postu: nie wiem co myslećo wyniku |
|
|
witam
dzisiaj bylam na USG piersi
W PP na godziie 10\11 wydziala sie hypoechogeniczna zmiana wlk.12x6mm-tu benign:?: ogniskomastopatii proponuje BACC
Poza tym w PL NA GODZ 1 obwodowo obszar mieszanej echogeniczości 13x8mm -sugeruje obszar nasilonych zm mastopatycznych -do kontroli prosze o odp nie wiem co mam robić |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 10:19 am Temat postu: |
|
|
ewaa1405
W badaniu stwierdza się podwyższone zmiany typu włóknisto-torbielowate.Zmiany takie są charakterystyczne i mogą się pojawiać po ok 45 rż.Ze względu na niemożność oceny zaproponowano biopsje w celu określenia jakie są to zmiany.Zmiany takie powstają ze zmian hormonalnych.Mogą to być zmiany typu łagodnego ale też i zmiany nie łagodne.Dlatego w zależności od wyniku badania histopatologicznego będzie można dobrać odpowiednią metodę leczenia.Jeśli będzie sprawiać problemy typu bóle,będzie tak czy tak wskazaniem do usunięcia tylko zmiany.Wszystko wyjaśni badanie. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ewaa1405
|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:13 am Temat postu: |
|
|
Dziekuje bardzo za odp bardzo sie balam bo juz 5razy była wycinana ta zmiana zawsze byla lagodna lecz teraz jak robiłam USG to lekarz który to robił miał mieszane zdanie a co do wieku mam dopiera 37lat Jeszcze raz bardzo dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jakoobek
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Badanie zlecone z powodu bólów w klatce piersiowej, nadciśnienia RT, zawrotów głowy, duszności
Opis badania:
Badanie wykonano w czuwaniu, senności i śnie spontanicznym ( Video EEG - czas trwania badania 1:00:03 )
Czynność podstawowa alfa 11-12 Hz o ampl. do 20 uV nieregularna, z udziałem niskowoltażowej czynności szybkiej.
Obecne są nieliczne fale theta 6-7 Hz o ampl. do 20 uV
Fs nie wpływa istotnie na zapis.
Aktywacja hw nie wprowadza istotnych zmian.
Reakcja zatrzymania wyrażona.
Cechy bioelektyczne senności i snu wyrażone.
Wrzeciona snu 13-14 Hz o ampl. do 30 uV regularne.
Orzeczenie:
Zapis na pogranicznu normy.
wszystko ok, w normie itd? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 9:00 pm Temat postu: |
|
|
jakoobek
Jakie jest ciśnienie?Fale alfa są dosyć niskie,fale theta są wysokie.Całość występuje głównie w okresie snu,są rejestrowane w okolicy potyliczno-ciemieniowe.Na podstawie tylko tego opisu nie można ocenić zmian( o ile występują)Mogą to być objawy wtórne z innej przyczyny.Proponuje wykonać TK lub MRI mózgu.Wówczas można będzie powiedzieć coś więcej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jakoobek
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 9:06 pm Temat postu: |
|
|
TK mam w poniedziałek, tyle że klatki piersiowej to są pomiary RR ze szpitala: 179/114 ; 127/84 ; 147/87 ; 130/70 ; 141/91 ; 170/90
Jeżeli Ci pomogą wyniki Echa, Holtera EKG i RR to mogę wysłać. poza tym jest mój temat z wynikami z krwi, będę wdzięczny bo trochę się martwię mając 16 lat z takimi wynikami.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 9:35 pm Temat postu: |
|
|
jakoobek
Przeglądnąłem Twoje posty,jak widzę jest podejrzenie torbieli w płucach,więc takie wyniki są uzasadnione i mogą powodować takie objawy.W tym układzie wykonanie TK jest jak najbardziej zasadne i pozwoli na postawienie diagnozy i wówczas wdrożenie leczenia.Poczekajmy do wyniku TK. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jakoobek
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 9:39 pm Temat postu: |
|
|
jednak bardziej obawiam się, że to nie są torbiele, neurolog napisał:
" Podejrzenie pheochromocytoma" a z tego co wiem to guz chromochłonny. A napiszesz coś o wynikach krwi, w tamtym temacie? bo tez jestem bardzo ciekawy, a trochę sie napracowałem by to przepisać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ameba
Wysłał podziekowań: 9 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 9:52 am Temat postu: USG tt. kończyn dolnych |
|
|
Bardzo proszę o ''przetłumaczenie'' tego oto wyniku :
''Aorta brzuszna bez tętniaka. Tętnice biodrowe drożne, bez zwężeń.
Redukcja przepływu w tętnicy piszczelowej tylnej prawej k.d. - V max 15 cm/s przepływ jednofazowy oraz ślad przepływu w tętnicy grzbietowej prawej k.d.
Poza tym układ tętnic kończyn dolnych morfologicznie i hemodynamicznie w normie.''
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi. Będę wdzięczna za wyjaśnienie:))) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|