Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaczorek021
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 6:58 am Temat postu: Ciemieniucha |
|
|
Mój 1,5 miesięczny synek ma ciemieniuche. Nie wiem skąd to się bierze i jak to się leczy? Czy to jest coś groźnego? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 11:31 am Temat postu: |
|
|
to nie jest nic groźnego
oto kilka informacji:
"Niemowlęca postać łojotokowego zapalenia skóry - ciemieniucha objawia się złuszczaniem suchych fragmentów naskórka, które mogą tworzyć na głowie dziecka "czapeczkę" pokrywającą nieznacznie zaczerwienioną skórę. Ciemieniucha może lokalizować się na głowie, za uszami, w fałdach nosowych, na szyi, w dołach pachowych, w pępku i w okolicach pieluszkowych.
Zmiany występują już w pierwszych tygodniach życia na skutek gromadzenia się keratyny i zanieczyszczeń. Zwykle ustępuje ok. 6 miesiąca życia i nie nawraca. Prawdopodobną przyczyną ciemieniuchy jest brak odpowiedniej higieny i właściwego mycia zajętych okolic w obawie przed uszkodzeniem narządów wewnętrznych, poprzez zbyt silny ucisk. Rzadko ciemieniucha może przechodzić w zapalenie łojotokowe ze świądem i rozprzestrzeniać się na policzki, czoło i kończyny.
Za wyjątkiem nasilonych przypadków ciemieniucha może być leczona częstym myciem z zastosowaniem łagodnych, obojętnych szamponów . Łagodne ścieranie za pomoca miękkiego gazika usuwa łuski. Jeżeli łuski przylegają ściśle do głowy można je zmiękczyć oliwką i delikatnie usunąć dziecięcą szczoteczką do włosów, a potem umyć głowę." _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 3:11 pm Temat postu: |
|
|
moja przyjaciołka ma 11m-czna corke i do tej pory ma ciemieniuche mimo ze juz ja zeszczotkowała i umyła dokładnie głowke. Kiedy ona zanika?ile jeszcze czasu ma czesac włoski by sie jej pozbyc??? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
martha...
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 10:03 pm Temat postu: ciemieniuszka |
|
|
moja dzidzia miała jeszcze ciemieniuchę niedawno a ma juz 1,5 roczku... wystarczy posmarować dzieciaczkowi główkę oliwką (grubo) poczekać około pol godzinki i zczesać z główki... pozniej tylko umyj maluszka i gotowe powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mama Julki Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 9:38 pm Temat postu: |
|
|
A ja uwazam tak Na ciemieniuche zdecydoawnie najlepsza jest Oliwa z Oliwek ale tylko ta dobrej jakosci lub linomag,wsmarowujemy w glowke dziecka pozostawiamy przez okolo 10 minut tak aby ciemieniuszka nam namiekala a pozniej za pomoca grzebyczka o jak najmniejszym roztsawieniu zabkow zczesujemy z glowki pociechy i naturalnie myjemy glowke dzieciatka,Oliwka dla niemowlat tez jest dobra z tym ze nalezy pamietac ze oliwka bardzo uczula i moze odniesc odwroty efekt zamiast pomoc pozbyc sie ciemieniuchy to tylko pogorszyc stan glowki dziecka,Mysle ze nie ma konkretnego wieku kiedy zanika ciemieniucha,ja znam przypadek dziewczynki w wieku prawie 3 lat z tym problemem,a wiec kochane mamusie pielegnacja,pielegnacja i jeszcze raz pielegnacja a napewno szybko zapomnicie co to jest ta ciemieniucha |
|
Powrót do góry |
|
|
|
brytka
|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 8:01 pm Temat postu: |
|
|
zgadzam sie z emilka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gracjan
|
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 1:17 pm Temat postu: |
|
|
mój mały ma ciemieniuche niewielką zaczeła mu sie robić lakarz przepisał nam płyn ELOCOM to jest płyn na sterydach nie wolno go czesto stosowac ale 2 razy posmarowałąm główke dziecka i jest czysta |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mama Julki Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 12:15 pm Temat postu: |
|
|
Tak elocom rowniez dziala na tego typu zmiany skorne lecz jest to lek z duza zawartoscia sterydow wiec trzeba bardzo uwazac. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jusi&Erni
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 5:45 pm Temat postu: ciemieniucha |
|
|
moj synek ma 9 miesiecy i ponownie pojawila sie na jego glowce ciemieniucha !!! Zastanawiam sie nad uzyciem oliwy z oliwek , ale co sadzicie o zwyklym kremie dla dzieci np. bambino ??? Czy tez skutkuje ??? czy ktoras mama juz tego prubowala ???
----edited by emilka----
proszę nie wstawiac wiecej niz 3ech znaków przestankowych obok siebie, gdyż zaciemnia to obraz wypowedzi
temat przyłączyłam do odpowiedniego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
natusiaw
|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 11:30 am Temat postu: |
|
|
Witam! Mam pewien problem.... Moja trzymisięczna córeczka ma ciemieniuchę. Stosuję oliwkę i szampon, jest to skuteczne, ale gdy po umyciu główki czeszę jej główkę, razem z ciemieniuchą schodzą również włoski.... Czy to normalne? Boję się, że nie odrosną.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|