FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kala104
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 12:13 pm Temat postu: |
|
|
jadłam maliny i dżem malinowy i nic nie zauważyłam żeby wychodziło coś mojemu synkowi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kala104
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 6:18 pm Temat postu: |
|
|
a kiedy będzie można sobie pomału wprowadzać,coś więcej do jedzenia np coś smażonego itp |
|
Powrót do góry |
|
|
|
AsiaF
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłam coś takiego:
"Dieta karmiącej mamy powinna być urozmaicona. Potrawy nie mogą być ciężkostrawne (mocno wysmażone, wzdymające). Mięso można ugotować, upiec lub udusić - może to być ryba, drób, wieprzowina, wołowina. Można jeść ziemniaki (raczej gotowane, z frytek należy zrezygnować), ryż, od czasu do czasu makron, kasze, prawie wszystkie zupy (oprócz kapuśniaka, grochówki itp.). Z owoców można jeść jabłka, czarną porzeczkę, aronię, czarne jagody, arbuz i banany w niewielkich ilościach. Z warzyw marchewkę, buraczki, w niewielkich ilościach kapustę pekińską. Jeśli chodzi o pomidory i ogórki, ich spożywanie należy zacząć bardzo ostrożnie, od kilku plasterków dziennie (po czym należy uważnie obserwować dziecko, czy nie wystąpiła reakcja alergiczna w postaci biegunki, wzdęcia czy wysypki skórnej). Pić można wodę niegazowaną, słabą herbatę, soki i kompoty (z owoców, które można jeść bez zastrzeżeń), mleko (o ile dziecku nie jest uczulone na białko). Słodycze i różnego rodzaju desery należy wprowadzać do diety stopniowo i w niewielkich ilościach.
Uczulać może wszystko, uważnie więc obserwuj maluszka. Jeśli dziecko nie ma kolki, biegunki ani zaparcia, nie jest rozdrażnione,nie pojawiają się wodnisty katar, wysypka, czerwone, łuszczące się plaski na policzkach, próbuj ostrożnie jeść nowe produkty. Uważać należy również na pokarmy ciężkostrawne, mocno wysmażone, pikantne, wzdymające (kapusta, warzywa strączkowe) oraz na niektóre owoce i warzywa (owoce cytrusowe, truskawki, śliwki, pomidory, papryka, soja, orzechy, migdały)."
Najważniejsze jest jedno - Tutaj chodzi o zdrowie Twojego dziecka !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
AsiaF
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 11:05 pm Temat postu: |
|
|
kala104 napisał: | a kiedy będzie można sobie pomału wprowadzać,coś więcej do jedzenia np coś smażonego itp |
Znajoma próbowała zjeść smażone gdy Mały miał dwa miesiące - nie dostał wysypki, więc jadła dalej. Po prostu powoli próbuj wprowadzać nowe dania |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kala104
|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:20 pm Temat postu: |
|
|
AsiaF dzięki za odpowiedź ja już mam taką ochote zjeść coś pysznego,kotleta albo coś,jak widze jak mąż je coś pysznego a ja muszę się ograniczać to już nie wytrzymuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 10:28 pm Temat postu: |
|
|
to zjedz kurczaka gotowanego napewno nie zaszkodzisz.
karmienie piersia wiaze sie z ograniczeniem smakołykow sprzed ciazy..
niestety. trzeba sie poswiecic. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
kala104
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 12:39 pm Temat postu: |
|
|
jem gotowanego kurczaka ale to co innego niż smażony pizze teżby się zjadło ale cóż trzeba sie poświęcić dla dobra dziecka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|