Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 11:50 am Temat postu: Endometrium |
|
|
Byłam 28 grudnia u gin i zrobiła mi USG, po czym powiedziała że endometrium ma 4,4 mm. Powiedziała że takie spotyka sie u 80 letnich staruszek... mam też za mały poziom progesteronu, dlatego przepisała mi Duphaston. Jednak ja sama nie wiele wiem na temat samego endometrium. Wie ktoś z was może, jakiej grubości powinno być? dodam, że w czasie badania to był 27dzień cyklu, a przeważnie mam ok 40 dni. Jednak tego samego dnia dostałam okresu, tak więc przyspieszył mi się o ok 2 tygodnie. _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 1:38 pm Temat postu: |
|
|
hej:) z tego co mi wiadomo to : u kobiet miesiączkujących grubosc endometrium powinna wynosić 8-14 mm (niektóre z norm wskazują wartości od 6 mm!), natomiast u kobiet niemiesiączkujących - 5-7 mm. Z tego wynika ze masz mala grubosc endometrium, powinnas miec wiecej. Zbyt mała grubość endometrium stanowi przeszkodę w zagnieżdżeniu się zarodka. Jeśli dojdzie do implantacji, zbyt cienka warstwa śluzówki może stać się przyczyną poronienia. Jednym z lekow na mala grubosc endometrium jest wlasnie Duphaston, wiec stosuj sie do zalecen lekarza i dbaj o siebie... mozesz tez sama stosowac np. specjalna diete ... czyli orzechy, migdały, ryby, czerwone wino .. to sa tak zwane wspomagacze naturalne mozesz takze stosowac rozne witaminy np. Magnez, B complex, Vit E (do owulacji), Omega 3, Acard, Hormeel S ... i to jest wszystko co na ten temat wiem, zycze zdrowka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki pituszka, ale większość z tego co napisałaś, zdążyłam już przeczytać na stronach naszego portalu:) _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 4:08 pm Temat postu: |
|
|
nie ma sparwy:D nie wiedzialam ze sa tutaj te informacje wiec jak zapytalas to napisalam to co wiem:) pozdrowki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
madzia3
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 6:22 pm Temat postu: endometrium |
|
|
mam pytanie, co to jest ednomertium jednojajowe?? samo edno wiem co to jest ale co znaczy to ednometrium jednojajowe nie wiem;( ;( moze ktos z was zna odpowiedz na moje zaklopotanie jesli tak prosze o odp....
---- edit by Paweł:
Prosze pisać maksymalnie 3 emotikony obok siebie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
agusia39
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Macica(endometrium)- narząd pośrodku dolnej jamy brzusznej tuż za pęcherzem moczowym
w niej zagnieżdża sie jajeczko lub jajeczka - zależy od rodzaju ciąży - z trąd np. jednojajowe
ja to tak rozumiem/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
madzia3
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 10:19 am Temat postu: |
|
|
Dzieki Agusiu39:) czyli mozna miec podejrzenie o ciąże? ostatnio jestem senna dziwnie i mam bole brzucha w dole i nudnosci, to moze byc ciąża? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Paweł Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 10:28 am Temat postu: |
|
|
Endometrium
Endometrium - błona śluzowa macicy, wrażliwa na hormony steroidowe, w szczególności na estrogeny i gestageny, w związku z czym zmieniająca się wraz z cyklem miesięcznym.
Przed okresem dojrzewania ma grubość od 0,3 do 0,5 mm. W okresie pomenopauzalnym u kobiet stosujących HTZ grubość endometrium nie powinna przekraczać 8 mm, a u kobiet nie stosujących HTZ nie powinna przekraczać 5 mm. Po okresie pomenopauzalnym grubość endometrium przekraczająca 12 mm sugeruje raka trzonu macicy.
W błonie śluzowej można wyróżnić dwie warstwy, które są dobrze widoczne w fazie lutealnej. Są to warstwy podstawna i czynnościowa. Warstwa czynnościowa złuszcza się w końcowej fazie lutealnej cyklu miesiączkowego. Warstwa podstawowa stanowi materiał zapasowy, z którego odbudowywuje się warstwa czynnościowa na początku cyklu miesięcznego.
W fazie folikularnej podwyższone i narastające stężenie estrogenów powoduje proliferację komórek podścieliska, rozrost cew gruczołowych (w ich komórkach gromadzi się glikogen) i naczyń krwionośnych spiralnych. W tym okresie błona śluzowa kilkakrotnie grubieje i odtwarza się nabłonek gruczołowy wyściełający jamę macicy.
Rozbudowujące się w jajniku ciałko żółte zaczyna wydzielać progesteron i cykl przechodzi w fazę lutealną. Komórki endometrium dojrzewają i tracą zdolności mitotyczne. W szczytowych częściach komórek nadal gromadzi się glikogen. Częściowo jest on wydzielany do cew gruczołowych. Cewy rozszerzają się i przyjmują kształt gwiazdkowaty oraz zwijają się spiralnie. Naczynia spiralne układają się wzdłuż cew, obficie je unaczyniając. Komórki podścieliska są w tym okresie tzw. komórkami doczesnowymi miesiączkowymi. Ulegają one przekształceniu i pojawiają się w nich enzymy proteolityczne, glikogen i lipidy. Zewnętrzna warstwa zawiera komórki doczesnowe i nabłonek pokrywający, które razem stanowią warstwę zbitą. Głębiej znajdują się rozbudowane cewy gruczołowe, czyli warstwa gąbczasta.
Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, pod wpływem progesteronu z ciałka żółtego nastąpi dalszy rozwój endometrium i przekształcenie go w doczesną ciążową z warstwą zbitą i gąbczastą. Wtedy endometrium bogate w substancje odżywcze ma odżywiać zarodek przed jego pełnym zagnieżdżeniem (implantacją).
W przeciwnym wypadku dochodzi do ustania działania ciałka żółtego i wydzielania progesteronu. Następuje krótkotrwałe niedokrwienie, a następnie rozszerzenie naczyń włosowatych. Wypełniają się one krwią i pękają. Część czynnościowa błony śluzowej ulega złuszczeniu.
To tyle co można znaleśc w wikipedi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
madzia3
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 3:59 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki Paweł ale to ja juz wyczytałam...ale dalej sie zastanawiam czy to moze swiadczyc o ciąży...;(
pozdrawiam... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 8:26 pm Temat postu: |
|
|
mnie sie wydaje ze tak...rozwiej watpliwosci i zrob sobie test ciazowy _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|