Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
poranek
Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 59
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: zaświaty
|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 11:19 am Temat postu: |
|
|
http://www.vns.pl/_zdrowie/odzywianie/cukry.html
cytat:
"Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen. Inna cześć zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy."
Dlatego sa wazne proporcje i racjonalne zestawienie posilkow, a nie myslenie,ze jezeli cos jest dobre to go mozna tonami jesc. Poza tym na posiłek składa się nie jeden rodzaj pokarmu tylko są to tez dodatki, które odpowiednio dobrane przyjaja dobremu wchlananiu bez zadnego odkladania się. Jezeli jest problem z nadwaga to jest to problem natury zywieniowej glownie, a takze innych czynnikow, zadziej genetycznej sklonnosci.
Całkowita rezygnacja z pewnych produktow powoduje problemy zdrowotne. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Maj 2006 Posty: 1008
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Z tym sie moge zgodzic - mozna jesc miod ale w malych ilosciach.
Fragment jaki zacytowalas poranku mozna podejsc z dugiej strony.
Kiedy czegos nie przyswoisz wtedy idzie w tluszcz. Wiesz jakie sa straty glikogenu np u Ciebie ? kiedy nic nie robisz to masz duze zapasy glikogenu.
Wiec moze inaczej - miod jako element diety odpada, niod jako przekaska czy cos takiego ok |
|
Powrót do góry |
|
|
|
poranek
Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 59
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: zaświaty
|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 10:11 pm Temat postu: |
|
|
helloween napisał: | Wiesz jakie sa straty glikogenu np u Ciebie ? kiedy nic nie robisz to masz duze zapasy glikogenu.
|
Jak sie czlowiek z domu nie rusza to normalne,ze wszystko idzie w okreslone miejsca. Wowczas to widac, co sie dzieje z tymi cukrami.
Dlatego diete dobiera sie do trybu/stylu zycia, dla czlowieka pracujacego fizycznie jedzenie jest inne, a dla pracujacego umyslowo inne itd.
Jednak wiekszosc spozywanych posilkow dziennie powinno byc cieple/ gorace. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Maj 2006 Posty: 1008
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:23 am Temat postu: |
|
|
Poranek mysle ze wiesz czym jest glikogen i o czym piszesz.
Bo nadal nie rozumiem jak mozna pisac o dobrych wlascciwosciach cukru ? idz do sklepu kup1kg glukozy, 0,8kg fruktozy wymieszaj i dorzuc witaminy - tak powstal miod |
|
Powrót do góry |
|
|
|
poranek
Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 59
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: zaświaty
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 10:13 am Temat postu: |
|
|
Uwazam,ze niedoceniasz wlasciwosci miodu. Nie powinno sie go przyrownywac do innych cukrow, choc faktycznie zawiera je w swoim skladzie.
Składu miodu (naturalnego) tak naprawde nie da sie zbadac, gdyz jego sklad zalezy od kwiatow z ktorego pszczola pobiera nektar. Aby okreslic w miare dokladnie co zawiera miod, ktory spozywasz trzeba albo robic indywidualne badania konretnego miodu albo trzymac pszczoly na okreslonym terenie gdzie rosna konretne gatunki roslin.
Nie zapominaj takze, ze w procesie tworzenia miodu pszczola miesza go ze swoja slina. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mona-lisa
Dołączył: 05 Lip 2007 Posty: 15
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 2:43 pm Temat postu: |
|
|
A co z tluszczami? Podobno Polacy spozywaja zdecydowanie za duzo tluszczow nasyconych, a zbyt malo - wielonienasyconych. To skutkuje tak duzym odsetkiem chorob ukladu krazenia. Jak powinny wygladac wlasciwe proporcje?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
phi
Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 8
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: stolica
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 5:20 pm Temat postu: |
|
|
jest jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|