Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
geralt
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Gru 27, 2015 11:20 pm Temat postu: Jazda rowerem w dużym mieście a zanieczyszczenie powietrza |
|
|
Zastanawiam się, czy warto jeździć rowerem w mieście. Co prawda w większości dużych miast są już teraz pobudowane ścieżki rowerowe, ale zniechęca mnie zanieczyszczenie powietrza... zwłaszcza teraz, kiedy smog jest masakryczny w sezonie grzewczym. Podobno są jakieś maski węglowe, które chronią przed wdychaniem zanieczyszczeń, ktoś z was takie coś stosuje? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Atarasis
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2015 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi Ci zapewne o maskę przeciwpyłową. Do jazdy w mieście, w którym jest duży smog na pewno się przyda - są różne modele i marki, ale ważne, żeby miała dobry filtr, najlepiej z węglem aktywnym. Zresztą wile producentów ma specjalne serie "antysmogowe", więc coś na pewno znajdziesz aha i wybierz maskę z zaworami wentylacyjnymi - łatwiej będzie Ci oddychać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
teranka
|
Wysłany: Sro Gru 30, 2015 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Bez tej maski nawet nie wsiadaj na rower w dużym mieście! Przy smogu podobno nawet zbyt szybki spacer szkodzi na zdrowie! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kaskada
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2016 10:29 am Temat postu: |
|
|
W krakowie to co drugi rowerzysta ma taką maskę |
|
Powrót do góry |
|
|
|
oriko
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2016 1:09 pm Temat postu: |
|
|
bo w Krakowie syf jest straszny, chyba największe zanieczyszczenie w Polsce, bez maski to chyba rzeczywiście ryzyko dla zdrowia taka jazda na rowerze |
|
Powrót do góry |
|
|
|
intrrims
|
Wysłany: Pią Cze 17, 2016 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Ja jeżdzę bez maski, fakt, że unikam jazdy w centrum, jednak uważam, że jest toi tak zdrowsze niż jazda samochodem. Niestety, mieszkając w mieście jesteśmy ciagle otoczeni złym powietrzem, dlatego tak ważne jest spędzanie wakacji na wsi, czy gdzieś gdzie jest dobre powietrze. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
yenikola
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2016 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Ja jeżdżę bez, ale znam i takich, którzy maski stosują. Nie uważam, by było to coś złego. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Affinka
|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2016 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Nie używam maski, ale sądzę, że to całkiem dobra alternatywa w dobie coraz większego zanieczyszczenia spalinami. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
witkoo
|
Wysłany: Sro Lis 09, 2016 11:17 am Temat postu: |
|
|
maska kosztuje grosze nie oszukujmy sie, a lepiej ją mieć niz nie miec. Przezorny zawsze ubezpieczony |
|
Powrót do góry |
|
|
|
maciek88
|
Wysłany: Pią Lis 25, 2016 9:42 am Temat postu: Maska |
|
|
Zgadzam się. Zdecydowanie lepiej posiadać maskę podczas wysiłku na mieście niż nie. Ja jeżdżę w masce respro i jestem z niej bardzo zadowolony. Jeśli nie masz maski to polecam tą firmę. Różnicę szybko odczujesz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|