Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 12:36 am Temat postu: |
|
|
Pytanie szybkie. Czy można pić piwo ( nie wódkę ) podczas brania keflex `u?? Proszę o szybka odpowiedź bo to ważne Pozdro |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 12:47 am Temat postu: |
|
|
raczej małe ilości nie zaszkodzą, może ew. trochę nasilać działanie alko, jednak czasami zdarzają sie reakcje disulfiramopodobne przy cefalosporynach połączonych z alko, dlatego uważam, ze najlepiej jest nie pić w czasie kuracji ;p _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
rambus190
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Wśród moich przyjaciół jest moda spożywania alkoholu po antybiotykach w celu spotęgowaniu tak zwanej fazy dla mnie to jest chore robić takie mieszanki, raz kumpel dostał zawrotów nie mógł oddychać i wpadł w panikę obyło się bez lekarzy ale nastraszył wszystkich na imprezie więc radzę nie ryzykować |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kantor
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 10:59 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Dzisiaj mam o 20 imprezę, wczoraj o 10 rano zażyłem Novamox 1000. Znalazłem już na forum, że amoksyclina nie reaguje z alkoholem w jakiś szczególny sposób, ale jednak ciągle mam stracha. Jaki jest okres półtrwania tego antybiotyku? Czy wystarczą te 30h na w miarę bezpieczne wypicie kilku piw? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
panikara20
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 4:04 pm Temat postu: |
|
|
a co jeśli weźmie się antybiotyk i zje batonika np. pawełka w którym pisze że jest spirytus? nie mam zamiaru tak zrobic ale z ciekawości pytam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 6:16 pm Temat postu: |
|
|
No bez przesady... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
panikara20
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 6:41 pm Temat postu: |
|
|
no co podobno po takim batoniku wykazuje 0,2 promila czy jakos tak |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Tak? Jeżeli przepłuczesz sobie jamę ustną płynem do płukania to będziesz miała około 4 promili.... I co wtedy?
To jest w wydychanym powietrzu a nie w krwi... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fanaberia
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 4:13 pm Temat postu: |
|
|
witam. Potrzebuję porady a widzę że tu kompetentne towarzystwo jest. Zaczęłam dzisiaj brać Duomox. Wiem, że temat amoksycyliny był już poruszany ale zapytanie mam pod trochę innym kątem. Jest poniedziałek, kurację mam przepisaną na 6 dni, do soboty. Jeżeli w piątek już nie wzięłabym leku, lub wzięłabym go rano (wtedy będzie 5 dni kuracji, a w ulotce jest że 5-7 dni) i piłabym alkohol wieczorem, to na ile mogę sobie pozwolić? Przestraszyłam się tych opowieści o tych którzy np. w sylwestra pili z antybiotykami i po piwie już umierali itd. (będę pod namiotem i nawet ratunku szybkiego by nie było więc śmierć na miejscu:P) Ale z drugiej strony kolega tu znalazł kilka argumentów że amoksycylina w ogóle nie wchodzi w reakcje z alkoholem... Zaznaczam, że impreza i okazja jest wyjątkowo bardzo wyjątkowa, jak nie będę mogła pić to chyba w ogóle nie pojadę... :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 5:44 pm Temat postu: |
|
|
powiem tak: nie powinno się nigdy przerywać kuracji antybiotykowej - to na pewno. amoksycylina utrzymuje się tak do 8h po podaniu w organizmie i nie ma danych, żeby wchodziła w interakcje z alkoholem. ale osłabienie organizmu po chorobie plus osłabienie wątroby i upośledzenie jej działania raczej nie jest czynnikiem skłaniającym do polecania picia alko przy antybiotyku _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|