Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emilka Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 5500
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
Skąd: z pokoju.
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 5:57 pm Temat postu: Masło czy coś innego? |
|
|
czym smarujecie najczęściej kanapki? czy może w ogóle nie smarujecie? czego używacie do potraw, ciast? i dlaczego? w ogóle ma to dla Wa jakieś znaczenie? zwracacie na to uwagę? _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Borys
Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 61
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 3:00 pm Temat postu: |
|
|
no mysle, ze dla wielu z nas ma znaczenie co do ust wsadzamy . konsumenci sa z reszta coraz bardziej swiadomi tego co jedza, po co i jaki to ma na nich wplyw. poza tym jestesmy coraz lepiej wyedukowani, i zdajemy sobie sprawe z kalorii, istnienia witamin, skladnikow odzywczych itd. jesli chodzi o smarowanie, to ja wybieram maslo, ze wzgledu na smak, konsystencje , zapach i ...witaminy rozpuszczalne w tluszczach. bardzo dobre jest np maslo kerrygold, ale ja jadam tylko to naturalne, czasem solone, nei jestem przekonany akurat do maselek z dodatkami przypraw...ale to wiadomo, kwestia gustu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 4181
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 3:16 pm Temat postu: |
|
|
ja się przyłączam do wypowiedzi mojego poprzednika:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 5500
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
Skąd: z pokoju.
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 8:22 pm Temat postu: |
|
|
no fakt, w sumie wiadomo, ze syntetyczne witaminy dodawane do margaryn są gorsze niz te naturalnie występujące w maśle. ja stosunkowo niedawno zaczęłam a to zwracać uwagę, tak to zawsze delma u mnie w lodówce była, do smażenia się oleju używało choć pod koniec smażenia np. kotletów zawsze masła albo raczej mieszanki tłuszczowej jak się zdążyłam później na opakowaniu doczytac ;]
od masła mnie jedynie odrzuca to, że się ciężko rozmarowuje, nie wiadomo czy trzymać na parapecie przy oknie (ale wtedy narażone jest na światło, więc też źle) czy w lodówce i wyjmować na godzinę przed użyciem - bez sensu.
a ten kerrygold widziałam wczoraj jak babka brała trzy sztuki w e'leclercu, jak tam z jego smarownością? do jakiś przepisów też się nadaje? _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 4181
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 10:37 pm Temat postu: |
|
|
rozsmarowuje się nieco lepiej niż inne masła i lepiej smakuje.czy nadaje się do ciast nie wiem bo nigdy nie próbowałam...zawsze dodaję roślinne bo tak mam w przepisach... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Borys
Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 61
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 5:03 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | no fakt, w sumie wiadomo, ze syntetyczne witaminy dodawane do margaryn są gorsze niz te naturalnie występujące w maśle. ja stosunkowo niedawno zaczęłam a to zwracać uwagę, tak to zawsze delma u mnie w lodówce była, do smażenia się oleju używało choć pod koniec smażenia np. kotletów zawsze masła albo raczej mieszanki tłuszczowej jak się zdążyłam później na opakowaniu doczytac ;]
od masła mnie jedynie odrzuca to, że się ciężko rozmarowuje, nie wiadomo czy trzymać na parapecie przy oknie (ale wtedy narażone jest na światło, więc też źle) czy w lodówce i wyjmować na godzinę przed użyciem - bez sensu.
a ten kerrygold widziałam wczoraj jak babka brała trzy sztuki w e'leclercu, jak tam z jego smarownością? do jakiś przepisów też się nadaje? |
zawsze sie nadawalo, nadaje i bedzie nadawac, to w koncu maslo... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 5500
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
Skąd: z pokoju.
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 7:05 pm Temat postu: |
|
|
no nie wiem, teraz to robią czasem takie masła lub udziwnione rzeczy, ze lepiej spytać czy się nadaje czy nie. kupiłam i spróbowałam takie normalne w kostce (bo jest jeszcze w pudełeczku). rzeczywiście smakowite _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 1022
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 9:15 pm Temat postu: |
|
|
najczesciej smaruje pesto albo kechupem ale zazwyczaj nie jem kanapek ...
do potraf oleju ... dlatego bo tani i podobno sie witaminy nie wyplukuja tak
jesli jest sie wegetarianinem to powinno sie zwracac wieksza uwage na to na co sie je |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 4181
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 9:45 pm Temat postu: |
|
|
zamiast oleju lepsza jest oliwa z oliwek... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Borys
Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 61
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Tvisha napisał: | najczesciej smaruje pesto albo kechupem ale zazwyczaj nie jem kanapek ...
do potraf oleju ... dlatego bo tani i podobno sie witaminy nie wyplukuja tak
jesli jest sie wegetarianinem to powinno sie zwracac wieksza uwage na to na co sie je |
w pesto jest olej, nie wiem czy to akurat takie zdrowe smarowanie kanapek pesto zamiast np maslem....dziwne rozwiazanie ale na bank smaczne...chociaz pesto wole do salaty |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|