FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Yalissea Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 1:44 am Temat postu: |
|
|
No pewnie, żebyś czuła jakieś objawy ciąży. To już by był 3 miesiąc, brzuszek by rósł, nudności, zawroty głowy.
Brałaś tabletki, to świetne zabezpieczenie. Nie ma się czym martwić.
Jeżeli chcesz się sama przekonać, zrób test. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 10:23 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | ile czasu musi uplynac zeby moj okres wrocil do normy?i czy mozliwe jest ze moge byc w ciazy? gdybym byla w ciaz yto bylby juz ok. 12 tydzien a ja nie odczuwam nudnosci ani niczego takiego..jedynym problemem jest okres...kurcze musze isc do ginekologa ale jak zwykle w przychodni kolejka:/dlatego tez jesli ktos moglby mi udzielic odpowiedzi bylabym bardzo wdzieczna!:)przezto wszystko zaczynam myslec ze jestem w ciazy stresuje mnie ta sytuacja:(dlatego tez mam 2 pytania:ile czasu musi uplynac zeby zaczac normalnie miesiaczkowac i jakie sa objawy ciazy ok. 10- 12 tygodnia:)dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam:) |
W ciąży napewno nie jesteś. Wiadomo po odstawieniu tabletek automatycznie wywołałaś krwawienie. Teraz organizm sam musi pracować, bez pomocy codziennie dostarczanych hormonów, brak miesiączki, lub jej zmiana w czasie jest normalnym skutkiem odstawienia tabletek. Tak jak wyżej pisano, do 3 miesięcy może sie taki stan utrzymywać, nie ma się co denerwować, ponieważ taka jest reakcja organizmu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
alicja_188
|
Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 10:30 pm Temat postu: |
|
|
a co do 12 tyg. to masz racje widoczny byłby brzuszek i byś odczuwała kilka rzeczy związanych z ciążą(zmeczenie,nudnosci,ospałość,itp),poniewaz moja siostra jest w 12 tyg. i ma uczucie napiętego brzuszka, troszke jest widoczny,i tego typu objawy,...a wiec głowka do gory i niezadreczaj sie tak<przytul>:)tylko ciesz sie zyciem |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Ewa1986
|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 9:56 am Temat postu: |
|
|
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi:) Bylam dzis u ginekologa.Nie jestem w ciazy, lekarz zrobil mi usg dopochwowe, zeby potwierdzic w 100% jej brak. Powiedzial, ze zatrzymanie miesiaczki zdarza sie dosyc czesto po odstawieniu tabletek, dostalam zastrzyki z progesteronu ktore mam brac na wywolanie okresu a potem zaczynam znowu pigulki:)Tak tylko chcialam napisac zeby dziewczyny ktroe maja podobny problem mogly poczytac i sie uspokoic:)Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc:)Buziaki:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
XXX Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 2:31 pm Temat postu: |
|
|
witam
mam pytanie zwiazane z odstawieniem pigulek.
otoz starajac sie z mezem o ciaze - miesiac temu(7.0 odstawilam pigulki, tydzien pozniej pojawily sie moje normalne objawy poprzedzajace okres(nastroje i powazne pogorszenie cery co u mnie wystepuje zawsze przed i na czas okresu) i.. zero krwawienia, po dwoch dniach cera wrocila do normy. potem co tydzien robilismy test, ale nie bylo wyniku pozytywnego.
okolo tygodnia temu zaczelam odczuwac bol w podbrzuszu, podobny do okresowego, ale - jako ze bardzo rzadko odczuwalam bol przy okresie i jesli to dzien/dwa lekkiego, i nigdy owulacyjnego to ten mnie zdziwil. a mimo braku krwawienia - trwa juz kilka dni. co do sluzu - zaczal sie pojawiac jak przy plodnych dniach, z tym ze dwa dni temu jakby czyms zabrudzony. szyjka macicy twarda, bol pojawia sie albo centralnie, albo po bokach, raz z lewej raz z prawej(nie jest jakis intensywny, raczej jak przy biegunce, nieco klujacy, napiety - wyraznie czuje moment kiedy puszcza, kilka razy dziennie sie nasila).
nie wiem co o tym myslec, poza tym ze organizm wraca do normy po hormonach, ale macie moze jakis pomysl mimo tego chaosu?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Odpowiem ci na moim przykładzie. Przestałam brać proszki anty w listopadzie i do tej pory mam problemy z okresami. średnia mojego cyklu to 41 dni ale zdarza się że nie mam okresu przez 2 miesiąc. Robiłam badanie na poziom hormonów i niby wszystko jest w porządku ale 2 miesiące temu wykryto u mnie torbiel. I znów proszki. Po 2 miesiącach brania proszków torbiel zniknął ale okres pojawił sie dopiero po 39 dniach. Ginekolog który robił mi usg tv w poniedziałek (04.09) powiedział że trzeba będzie okres wywołac. Na szczęście sam pryszedł
Wieć powiem Tobie tak: okres może szwankowac nawet przez 2 lata po odstawieniu pigułek. Jeżeli staracie się z mężem o dziecko to radze poradzić się ginekologa bo z poczęciem teraz może być kłopot. Nie chce Cię straszyć czy coś w tym stylu, ale naprawde może byc trudno o poczęcie. Tak jak móiwie, proponuje porade i ginekologa i obserwacje cyklu.
Pozdrawiam _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
xxx Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 3:28 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za info
tylko co z tymi bolami? troche mi psuja nastroj przy staraniu sie o baby
[pytam tu bo na razie do lekarza isc nie mam jak, na emigracji(uk) trafilam na dwoch(z dwoch) ktorzy byli a-kompetentni w nawet drobnych sprawach..
(takie lekko off-topic porownanie - w polsce chyba tylko raz i to u ogolnego lekarza trafilam na otwieranie encyklopedii przy popularnym leku, reszta wiedziala wszystko z doswiadczenia i na wyrywki o lekach, objawach i to najczesciej skutecznie,
tu zas - juz za pierwsza wizyta baba gdy jej wymienilam nazwe "evra" stwierdzila ze nie zna (nie spotkalam w polsce ginekologa ktory by nie znal tych plastrow), a minute pozniej komputer jej mowi ze te plastry sie co 24h zmienia O_o
tak czy siak, bole bolami, maz sie niepokoi a ja uspokajac dwoch osob nie lubie gdy ta druga to ja i to niewiedzaca-nic-ja
jakie moga byc powody? nawet nie zwiazane z ciaza, zwyczajnie - powody bolu w tych rejonach? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
atomowka Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 11, 2006 11:43 am Temat postu: zastrzyk |
|
|
jaki zastrzyk w brzuch moge dostac u ginekologa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 1:09 am Temat postu: |
|
|
Depo-Provera®
Działanie
Syntetyczna pochodna progesteronu o silniejszym od niego działaniu gestagennym. Nie wykazuje aktywności estrogennej, działanie androgenne leku można uznać za znikome. Stosowany w odpowiednich dawkach, hamuje wydzielanie gonadotropin przysadkowych, co zapobiega dojrzewaniu pęcherzyków Graffa i powoduje brak jajeczkowania u kobiet w wieku rozrodczym. Stosowany w odpowiednich dawkach, hamuje czynność komórek Leydiga u mężczyzn. Podobnie jak progesteron, podwyższa temperaturę ciała. Po podaniu domięśniowym uwalnia się powoli, co zapewnia długo utrzymujące się stężenie leku. Maksymalne stężenie uzyskuje się po 4-20 dniach. W 90-95% wiąże się z białkami osocza. Przenika przez barierę krew-mózg i do mleka matki. T0,5 wynosi około 6 tygodni. Wydalany jest głównie z kałem; około 44% leku wydalane jest z moczem w postaci nie zmienionej.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na medroksyprogesteron. Ciąża lub jej podejrzenie. Krwawienia z dróg rodnych o niewyjaśnionej etiologii. Nowotwór złośliwy sutka lub narządu rodnego lub jego podejrzenie. Zakrzepowe zapalenie żył, zaburzenia zakrzepowo-zatorowe (aktualne oraz w wywiadzie), zaburzenia krążenia mózgowego. Poważne upośledzenie czynności wątroby. Nie zaleca się stosowania w okresie karmienia piersią przed upływem 6 tyg. od porodu.
Działania niepożądane
Mogą wystąpić: odczyny anafilaktyczne, powikłania zakrzepowo-zatorowe, objawy ze strony o.u.n. (m.in. wzmożona pobudliwość, bezsenność, senność, męczliwość, depresja, ból i zawroty głowy), nudności i wymioty, zmiany skórne (pokrzywka, świąd, osutka, trądzik, hirsutyzm, utrata włosów), tkliwość gruczołów sutkowych i mlekotok, podwyższenie temperatury ciała, zmiana masy ciała.
Dawkowanie
Głęboko domięśniowo: 150 mg co 3 miesiące. Pierwszą iniekcję zaleca się podać w ciągu 5 dni po normalnym krwawieniu miesiączkowym; w ciągu 5 dni po porodzie, jeśli pacjentka nie karmi piersią lub w ciągu 6 tyg. po porodzie, jeśli pacjentka karmi piersią.
Myślę, że dostałaś obszerną odpowiedź _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anitaaa
|
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 11:56 am Temat postu: |
|
|
Witam:) Moze zaczne od tego ze od pierwszego dnia krawienia rozpoczelam brac pierwsze opakowanie tabletek Cilest, zjadłam juz 15 tabletek, jednak do tej pory mam lekkie krawienie a raczej nie krawienie tylko brązowa wydzieline z domieszką krwi i też zle sie po nich czuje wczoraj i dzisiaj brało mnie na wymioty, mam napady goraca i boli mnie glowa. I stad moje pytania:
- czy te objawy moga byc wywołane braniem tabletek
- czy uwazacie ze powinnam przestać je brać?
- czy moge przerwać branie tabletek jesli nie skonczylam calego opakowania?
-czy jak przestałabym brac teraz to czy dostane normalnie okres?
Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co robic (bo te objawy chyba nie zwiastuja ciazy jak sądzicie)dziekuje z gory za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|